Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Старото строителство в Гърция предпочитано от купувачите заради по-ниските цени

Имоти

Старото строителство в Гърция предпочитано от купувачите заради по-ниските цени

Старото строителство в Гърция предпочитано от купувачите заради по-ниските цени - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Купувачите на гръцкия жилищен пазар изглежда предпочитат по-стари имоти, над 20 години, които са и по-достъпни по отношение на продажните цени.

Според данните от последното годишно проучване, проведено от мрежата от 85 офиса за недвижими имоти на RE/MAX Гърция, 70% от купувачите през миналата година са избрали имоти, построени преди повече от 20 години.

Друга причина, която привлича заинтересованите към тези имоти, е, че те могат да бъдат препродадени на по-висока цена, ако бъдат реновирани и енергийно подобрени.

Разбира се, предпочитанието към по-старите имоти не е изненадващо, като се има предвид, че наличността на по-модерни имоти е особено ограничена по отношение на общата наличност, предава Еkathimerin.

Отчита се, че през последните 15 години в страната е страната е имало много малко жилищни проекти, което е и основната причина наличните имоти в Гърция да са по-стари.

Според националния анализ на RE/MAX жилища на възраст над 20 години са били предпочитани от 69,5% от купувачите през 2023 г., докато 15,5% от общите продажби включват новопостроени имоти на не повече от пет години. Междинните категории имоти, т.е. от 16 до 20 години, са събрали интереса на едва 0,6% от купувачите. От 11 до 15 години процентът на крайните купувачи достига 13,2%, а от 6 до 10 години само до 1,2%.

В Атика около 82,7% от продадените имоти са от категорията на стари къщи на възраст над 20 години. Новопостроените имоти и имотите на възраст до пет години съставляват само 4% от общите продажби, което е спад от 6% през 2022 г.

В Солун се наблюдава подобна тенденция като в Атика: Най-високите проценти на предпочитания взимат имотите над 20 години, достигайки 79,5%. Новопостроените имоти до пет години се движат на по-ниски нива от 2022 г., покривайки 5,6% от общите продажби – спад от 2 процентни пункта спрямо 2022 г.

В останалата част на Гърция процентът на купувачите, избрали имоти на възраст над 20 години, възлиза на 61,3%, което е значително по-малко от Атика и Солун. Прави впечатление, че новопостроените имоти до пет години заемат второ място, като те са били предпочитани с процент от 23%.

Жилищните имоти продължават да бъдат най-популярната категория имоти, като 83,7% от продажбите в цялата страна са жилища. На второ място са покупките на земя (12,8%).