Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. В Италия конфискуваха близо 800 млн. евро от платформа за краткосрочни наеми

Имоти

В Италия конфискуваха близо 800 млн. евро от платформа за краткосрочни наеми

В Италия конфискуваха близо 800 млн. евро от платформа за краткосрочни наеми - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Италиански съд разпореди конфискуването на 779,5 млн. евро от гиганта за краткосрочно отдаване под наем Airbnb заради предполагаемо укриване на данъци.

Прокурорите твърдят, че фирмата не е успяла да събере данък от наемодателите за около 3,7 млрд. евро приходи от наеми.

Наемодателите в Италия са задължени да плащат 21% данък върху приходите си.

Компанията Airbnb заяви пред Би Би Си, че е „изненадана и разочарована от действията, обявени от италианската прокуратура“.

Говорителят на Airbnb Кристофър Нътли заяви, че европейската централа на фирмата работи за разрешаване на въпроса с италианската данъчна агенция от юни насам.

„Убедени сме, че сме действали в пълно съответствие със закона и възнамеряваме да упражним правата си по отношение на този въпрос“, уточни той.

Трима души, които са заемали ръководни длъжности в Airbnb от 2017 г. до 2021 г., също са обект на разследване, се казва в изявление на прокурорите от Миланския трибунал.

През 2022 г. Airbnb оспори италианския закон, който изисква от компанията и други доставчици на услуги за краткосрочно отдаване под наем да удържат 21% от приходите от наеми от наемодателите и да ги плащат на данъчните власти.

Фирмата твърди, че изискванията на Италия за данъчно облагане противоречат на принципа на Европейския съюз за свободно предоставяне на услуги в целия блок от 27 държави.

По-късно висшият съд на ЕС постанови, че Airbnb трябва да спазва изискванията.

През последните години италианските власти засилиха контрола върху данъчните практики на големи компании като Airbnb, която работи в страната от 2008 г. насам.

Според съобщения в медиите италианските прокурори са започнали данъчни разследвания срещу Netflix и Meta.

Миналия месец италиански политици заявиха, че планират да се справят с наемодателите, които не плащат данъци за краткосрочни наеми чрез платформи като Airbnb.

Управляващата партия „Форца Италия“ заяви, че страната ще предприеме стъпки за въвеждане на национален идентификационен код за краткосрочните наеми.

„Този ход ще извади на светло приходите на тези, които отдават апартаменти под наем, без да ги декларират", заяви лидерът на „Форца Италия“ и заместник министър-председател Антонио Таяни.

Политиците смятат, че този ход може да увеличи бюджетните приходи на Италия с 1 млрд. евро.

Анкети