Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. В Южна Африка отваря врати 12-етажен хотел от канабис

Имоти

В Южна Африка отваря врати 12-етажен хотел от канабис

В Южна Африка отваря врати 12-етажен хотел от канабис - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

С 12 етажа, спираща дъха гледка към внушителната планина Тейбъл Маунтайн в Кейптаун и минимален екологичен отпечатък, най-високата сграда в света, направена от индустриален коноп, скоро ще отвори врати в Южна Африка.

Работници в централната част на Кейптаун поставят финалните щрихи на 54-стайния хотел „Hemp Hotel“ (Хемп Хотел – конопен хотел), който трябва да бъде завършен през юни.

За запълване на стените на сградата са използвани блокове от "конопен бетон", получени от растението канабис, които се поддържат от бетонна и циментова конструкция, предаде АФП.

Конопените тухли стават все по-популярни в света на строителството благодарение на своите изолационни, огнеустойчиви и щадящи климата свойства. Използвани най-вече в Европа за топлинно обновяване на съществуващи сгради, блоковете са с отрицателен въглероден отпечатък - което означава, че при производството им от атмосферата се изсмукват повече затоплящи планетата газове, отколкото се вкарват в нея.

„Растението абсорбира въглерода, той се влага в блок и след това се съхранява в сградата за 50 или повече години“, обяснява Бошоф Мюлер, директор на „Afrimat Hemp“, дъщерно дружество на южноафриканската строителна група „Afrimat“, която произвежда тухлите за хотела.

Във фабриката за тухли в покрайнините на Кейптаун конопената шума, водата и варта се смесват, за да се направят блоковете.

Индустриалният коноп, използван за конопения хотел, е трябвало да бъде внесен от Великобритания, тъй като Южна Африка забранява местното производство до миналата година, когато правителството започва да издава разрешителни за отглеждане.

Президентът Сирил Рамафоса превърна развитието на сектора на конопа и канабиса в икономически приоритет на страната, като заяви, че той може да създаде повече от 130 000 работни места.

„Afrimat Hemp“ се подготвя да произведе първите си блокове, произведени само от южноафрикански коноп.

52-годишният архитект на конопения хотел Волф вижда в това промяна, която ще направи конопените сгради по-разпространени в този край на света.

„Това не трябва да бъде само продукт от висок клас“, казва Волф, чиято фирма участва в няколко проекта за социални жилища в Южна Африка и съседен Мозамбик.

И все пак цената остава проблем.

„Строителството с коноп е с 20% по-скъпо в сравнение с конвенционалните материали“, казва консултантът по въглеродните емисии на „Afrimat Hemp“ Вихан Бекер.

Но тъй като светът се надпреварва да намалява въглеродните емисии, фирмата вижда „огромни възможности“ за своите зелени тухли, казва Бекер.

Въглеродните кредити - разрешителни, които обикновено са свързани със засаждането на дървета за опазване на тропическите гори и които компаниите купуват, за да компенсират своите емисии - биха могли да помогнат конопенобетонните блокове да станат по-приемливи от финансова гледна точка, казва той.

Според „Afrimat Hemp“ въглеродният отпечатък на къща с площ 40 кв. м, построена с коноп, е с три тона CO2 по-нисък от този на конвенционална сграда.

Стив Алин, директор на базираната в Ирландия Международна асоциация за конопено строителство, определя „Hemp Hotel“ като „най-високата сграда в света, в която са вложени материали на основата на коноп“.

Анкети