Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Всеки втори купувач търси жилище в сграда с ново строителство

Имоти

Всеки втори купувач търси жилище в сграда с ново строителство

Всеки втори купувач търси жилище в сграда с ново строителство - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Предлагането на качествени жилища ново строителство не може да задоволи увеличения интерес към тях, коментират брокери на имоти. Купувачите са станали много по-взискателни по отношение на имотите, които искат да придобият.

Наличният сграден фонд е предимно старо строителство и не отговаря на повишените изисквания на купувачите с високи доходи. Те търсят новопостроени, напълно завършени и дори обзаведени качествени имоти, на добра локация и с функционално разпределение на стаите, но няма достатъчно предлагане на такива качествени имоти, коментират брокери, съобщава Труд нюз.

Почти всеки втори купувач иска жилище в сграда ново строителство, което е голяма промяна спрямо година по-рано, когато процентът на желаещите новопостроен апартамент беше около 20 на сто.

Повишените разходи за издръжка на живота не намаляват желанието на хората да живеят в по-голям и по-нов дом. Но хората, които нямат пари в брой и преценят, че не могат да изплащат банков кредит, се отказват от покупка докато доходите им не нараснат. Хората с добри доходи остават активни на пазара на имоти, но именно те са най-взискателните клиенти, защото искат високо качество срещу парите си и са готови да платят повече, за да го получат.

Банките в страната продължават да предлагат ипотечни кредити с ниски лихви, защото в повечето случаи те са обвързани с лихвите по депозитите, които са близки до нулата. Това стимулира пазара на имоти. Докато лихвите по ипотеките са по-ниски от инфлацията хората с налични пари в брой ще предпочитат да ги вложат в имот вместо да търпят загуби като ги държат в банка.

Но периодът, в който даден имот престоява на пазара, се удължава, защото хората избират между няколко оферти и не бързат да сключат сделка. На пазара има достатъчно добри оферти и купувачите не се притесняват, че някой друг ще ги изпревари и ще купи желания от тях имот. Това дава възможност на купувачите да огледат внимателно предлаганото на пазара и да изберат най-доброто за тях по отношение на качество на строителството, цена, локация и разпределение на стаите.

Купувачите могат да избират между жилище с гараж към него на по-висока цена или апартамент без място за паркиране, но на по-ниска цена. За да влязат в набелязания от тях бюджет, някои купувачи предпочитат по-голямо жилище в по-краен квартал, а други държат да са в най-популярните райони дори с цената жилището да е с няколко квадрата по-малко. Затова купувачите правят по няколко огледа, за да изберат имот, който най-много ще им допадне.

Анкети