Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Четвъртият халвинг на Bitcoin завърши

Крипто

Четвъртият халвинг на Bitcoin завърши

Четвъртият халвинг на Bitcoin завърши - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

На 19 април пазарът на биткойни се съгласи да намали наполовина възнаграждението за опериране с криптовалутата - дългоочаквана стъпка, целяща да ограничи производството и да повиши стойността на дигиталните пари.

„Четвъртият халвинг (намаляване наполовина) е завършен!“, обяви борсата за криптовалути Binance в X.

„Обратното броене е нулирано - ще се видим през 2028 г“, добавиха от борсата.

Биткойнът се създава като награда, когато компютрите решават сложни пъзели, за да решат кой миньор печели привилегията да валидира блок - и да получи наградата в биткойни.

От пускането на цифровата валута през 2009 г. обаче наградата се намалява наполовина на всеки 210 000 блока в процес, наречен халвинг.

След настоящия „халвинг“ наградите за миньорите вече са намалени наполовина от 6.25 биткойна на всеки 10 мунити до 3.125 биткойна, тоест от 900 нови биткойна до едва 450 на ден.

При положение че един блок се валидира приблизително на всеки десет минути, това критично за индустрията събитие се случва на по-малко от четири години.

Припомняме, че криптовалутата Биткойн е замислена още през 2008 г. от лице или група, пишещи под псевдонима Сатоши Накамото. Според концепцията на първата криптовалута в света, процесът на намаляване наполовина забавя скоростта, с която се създават нови биткойни, като по този начин ограничава предлагането.

С течение на времето сумата на възнаграждението е била намалена наполовина, за да се изпълни общият глобален лимит на Накамото от 21 милиона биткойна.

Но този таван трябва да бъде достигнат до 2040 г.

Анкети