Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. ДАНС: Разследването на Nexo е за съмнителни финансови потоци и пране на пари

Крипто

ДАНС: Разследването на Nexo е за съмнителни финансови потоци и пране на пари

ДАНС: Разследването на Nexo е за съмнителни финансови потоци и пране на пари - Tribune.bg
Снимка:
© Tribune.bg

„ДАНС проверява за съмнителни сделки и финансови операции групата на Nexo, която има регистрации в много държави, включително и в офшорни зони“, това заяви пред Комисията за Nexo в НС председателят на ДАНС Пламен Тончев.  

Той обясни, че компанията е използвала и собствена криптовалута.

„Сезирана е прокуратура през септември 2022 година, след като е придобита банкова информация за лицата, участващи в съмнителните сделки. Трансфери на пари са правени към и от фирми на Nexo. Ние получихме сигнал от финансова институция”, посочи още той.

Председателят на ДАНС заяви, че са били закупени и недвижими имоти на „значителна стойност“

„Има закупени имоти бизнессгради в София и туристически дестинации в България. Има данни от чужди партньори за нарушение на закона от дружества на Nexo. На 12 януари беше извършена акция“, заяви Тончев.

„След нашата проверка сме направили обмен с чужди партньорски служби и след това подадохме сигналът към прокуратурата“, отговори той на въпрос на ГЕРБ дали има информация и отвън.  

„ДАНС не е политическа полиция. Някои от лицата, ако са направили нещо против волята си и е станало нарушение на закона, ще понесат своите последствия. Всички, които са нарушили закона, ще понесат своята наказателна отговорност. Въпрос на доказване“, така отговори той на въпрос на ДПС дали има данни за политическа корупция, след като е станало ясно, че служители на компанията да правили дарения към политическа партия.

Пламен Тончев посочи, че се прави проверка и на свързани лица във връзка със закупуване на имоти.

„Прави се проверка и на физически и на юридически лица“, така отговори той на въпрос на „Възраждане“, че в медиите имало публикации за имотни сделки свързани в Ваня Пенева, която е майка на детето на съоснователят на компанията Nexo Антоний Тренчев.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ се усъмни, че било имало теч на данъчни данни и попита дали те са от НАП или прокуратурата.

„НСлС прави свое разследване, с което ние не сме запознати и не мога да кажа те какво имат в досъдебното производство“, посочи Тончев.

Членове на комисията обясниха на Василев, че не ставало дума за теч на информация от държавните органи, а бил разпространена информация от самата компания и нейните служители.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че е много изненада от въпросите на някои от колегите си, според които у нас трябва да се работи само по сигнали за нарушение на закона отвън, а нашите органи да не работят самостоятелно.

„Явно днес научих, че нашите институции и органи не трябва да рабоят самостоятелно“, иронизира той.  

„По отношение на криптоактивите – те са определени като рисков сегмент и трябва да има европейска регулация. Това би помогнало и на ЕС и на държавите членски“, заяви Тончев в отговор на въпрос за регулацията на криптопазара зададен от „Възраждане“. От партията на Костадинов попитаха и дали е имало страх от репресии и затова сигналът е подаден след падането на кабинета Петков, но той посочи, че не може да отговори.

Анкети