Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. ФБР предупреждава за крипто мрежи за трафик на хора в Азия

Крипто

ФБР предупреждава за крипто мрежи за трафик на хора в Азия

ФБР предупреждава за крипто мрежи за трафик на хора в Азия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Федералното бюро за разследване на Съединените щати (ФБР) издаде предупреждение за фалшиви обяви за работа, които примамват хора в Югоизточна Азия. Жертвите са държани против волята си и са принудени да извършват международни крипто измами срещу нищо неподозиращи жертви.

Припомняме, че само преди дни беше разкрита подобна измамна схема във Филипините.

Разбиха група във Филипините, принуждавала хода да правят криптоизмами

Според данните подобен тип измами започват с реклами в социалните медии, които предлагат високоплатена работа. При пристигане на място на жертвите им се взимат отнемат паспортите и личните документи и те са принудени да работят, като мамят невинни хора. Освен това, ако работниците са били неуспешни стават жертви и на физическо насилие и дори убийство.

В прессъобщението си ФБР предупреждава американските граждани и лица, живеещи или пътуващи в чужбина, да бъдат внимателни с фалшиви обяви за работа, свързани с трафик на работна сила. Разузнавателната служба каза, че организаторите на такива групи се насочват към жертви предимно в Азия.

Фалшивите работни места могат да варират от техническа поддръжка, обслужване на клиенти в кол център и техници в салони за красота, заявиха от ФБР. Предлагат се доходоносни облаги, заплати и квартири, за да се привлекат жертвите.

„При пристигането на търсещите работа в чуждата държава престъпните лица използват множество средства, за да ги принудят да извършат схеми за инвестиране в криптовалута, като конфискация на паспорти и документи за пътуване, заплаха от насилие и използване на насилие. След това жертвите са принудени да изплатят нарастващия дълг – пътни такси, стая и храна. Когато дългът се влоши, когато те често се продават на други престъпни групи“, се казва още в предупреждението.