Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. Фондовата борса в Лондон планира търговия с цифрови активи, базирана на блокчейн технологии

Крипто

Фондовата борса в Лондон планира търговия с цифрови активи, базирана на блокчейн технологии

Фондовата борса в Лондон планира търговия с цифрови активи, базирана на блокчейн технологии - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Компанията оператор на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange Group) планира да създаде нова услуга, позволяваща сериозна търговия с традиционни финансови активи, базирана на блокчейн технологии, съобщи в. „Файненшъл таймс“.

Ръководителят за капиталовите пазари в компанията Мъри Рос е казал пред британското издание, че от около година се проучва потенциала за задвижвана от блокчейн технология платформа за търговия и е достигнат момента, в който тези планове да бъдат придвижени напред.

Така Лондонската фондова борса ще стане „първата голяма борса, която предлага широка търговия с традиционни финансови активи на базата на блокчейн технология, известна с това, че захранва криптовалутата“.

Рос е подчертал, че борсата „определено не изгражда (бизнеса си – бел. р.) около криптоактиви“, но се стреми да използва технологията, която е в основата на популярни криптовалути като биткойн, за да подобри ефективността на покупката, продажбата и притежаването на традиционни активи, предава БТА.

„Идеята е да се използва цифрова технология, за да се направи процес, който е по-плавен, по-гладък, по-евтин и по-прозрачен (…), и който да регулираме“, е обяснил Рос.

„Крайната цел“, според Рос, „е глобална платформа, която позволява на участниците, попадащи под различни юрисдикции да могат да взаимодействат помежду си, като напълно спазват правилата, законите и разпоредбите на множеството юрисдикции едновременно, което е нещо, което не би било възможно в аналоговия свят“.

Чрез блокчейн технологии, които се появиха около набралите популярност криптовалути, могат да се управляват данни в разгърната инфраструктура без централно звено. По този начин се създават прозрачност, сигурност и доверие в трансакциите, отбелязват експерти.