Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Крипто
  3. И Турция подготвя закон, обхващащ търговията с криптовалути

Крипто

И Турция подготвя закон, обхващащ търговията с криптовалути

И Турция подготвя закон, обхващащ търговията с криптовалути - Tribune.bg
Снимка:

Турция подготвя ново законодателство, обхващащо криптовалутите, за да убеди международния орган за борба с престъпността да я извади от „сивия списък“ на държавите, които не са предприели достатъчно действия за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, съобщи „TVP World”.

Специалната група за финансови действия (СГФД) понижи рейтинга на Турция в т.нар. сив списък през 2021 г. Обръщайки се към парламентарна комисия на 31 октомври, министърът на финансите Мехмет Шимшек заяви, че докладът на СГФД е установил, че Турция напълно отговаря на всички 40 стандарта на надзорния орган, с изключение на един.

„Единственият оставащ въпрос в рамките на техническото съответствие е работата, свързана с криптоактивите“, каза Шимшек.

„Ще представим на парламента предложение за закон за криптоактивите възможно най-скоро. След това няма да има причина Турция да остане в този сив списък, ако няма други политически съображения“, добави финансовият министър.

Мехмет Шимшек не даде повече подробности за планираните законови промени.

През 2019 г. СГФД, създадена от групата на развитите икономики Г-7 за защита на световната финансова система, предупреди Турция за „сериозни недостатъци“, включително за необходимостта от подобряване на мерките за замразяване на активи, свързани с тероризма и разпространението на оръжия за масово унищожение.

Анкети