Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Кризата с недостъпните жилища в Австралия се задълбочи: Цените достигнаха рекорни нива

Имоти

Кризата с недостъпните жилища в Австралия се задълбочи: Цените достигнаха рекорни нива

Кризата с недостъпните жилища в Австралия се задълбочи: Цените достигнаха рекорни нива - Tribune.bg
Снимка:
© Design n Print/Pixabay

Ръстът в цените на недвижимите имоти в Австралия се ускорява през февруари, подсилено от засиленото търсене, предават световните агенции, позовавайки се данните от последния доклад на PropTrack Home, базирани на метод за измерване на месечните промени в стойностите на жилищата в Австралия (Price Index).

„Пазарът на имоти преодоля забавянето, като стойностите се повишиха в по-голямата част от страната през февруари, достигайки рекорди“, се посочва в анализа.

Общият брой на жилищата в Австралия е нараснал с 1,6%, стойността им обаче пада

PropTrack Home Price Index показа, че средната стойност на жилищата в страната се е повишила с 0,45% през изминалия месец, докато комбинираната средна стойност в столицата се е покачила с 0,48%.

Само за година средната стойност на жилищата в Австралия е нараснала с 6,15%, докато цените в столицата и големите градове, сред които Сидни, Мелбърн и Бризбейн са нараснали малко по-бързо, като в Канбера са със 7,06% спрямо същия период на миналата година.

Аделаида отбеляза най-силен растеж през февруари, следвана от Пърт и Сидни, но в Бризбейн забележителният растеж повиши средната стойност на жилищата в града до тази на Мелбърн.

Стойностите на жилищата в Бризбейн са нараснали с 12,16% през последната година, в сравнение с ръст от 1,33% в Мелбърн.

Рязката разлика в темповете на растеж означава, че Бризбейн вече е наваксал изоставането, като и двата града записват средна стойност на жилище от $797 000 – изравнени на трето място след Сидни, най-скъпият град в Австралия, и втория по цена Канбера.

Постоянно увеличаващия се брой на жителите, които се заселват в големите градове, свитият пазари на наемите и очакванията за намаляване на лихвените проценти през втората половина на 2024 г., са засилили търсенето, отчитат от PropTrack Home.

Официалните данни за инфлацията показват, че годишният ѝ темп остава стабилен на 3,4% през януари. Това все още е извън целевия диапазон на Австралийската централна банка от 2-3%, но липсата на резки проми в показателите увеличава вероятността нивото на лихвените проценти лихвите да са достигнали своя пик.

Анкети