Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. МВФ: Високите лихвени проценти създават трудности за правителствата в страните с ниски доходи

Мрежата

МВФ: Високите лихвени проценти създават трудности за правителствата в страните с ниски доходи

МВФ: Високите лихвени проценти създават трудности за правителствата в страните с ниски доходи - Tribune.bg
Снимка:
© IMF/Facebook

Според анализаторите от МВФ  последната им оценка на уязвимостите за икономиките в световен план е подобна на предишния им анализ от април, въпреки че острият стрес за някои банкови системи от пролетта насам е намалял значително. Появяват се обаче някои индикации за проблеми в други области.

„По-високите лихвени проценти поставят предизвикателства пред правителствата. Предграничните страни и страните с ниски доходи изпитват по-трудни времена при вземането на заеми в твърди валути като евро, йена, щатски долар и британски паунд, тъй като чуждестранните инвеститори изискват по-висока възвращаемост“. Това гласи публикация във фвйсбук страницата на МВФ, като коментар към последния анализ на експертите.

Според изследването повечето икономики поемат агресивното затягане на финансовата политиката, показвайки устойчивост през последната година, но въпреки това основната инфлация остава висока в някои от държавите, особено в САЩ и части от Европа. Именно това е основната причина, поради която може да се наложи големите централни банки да задържат за по-дълго време лихвените проценти на високи равнища.

Но опасенията относно държавния дълг не се отнасят само за страните с ниски доходи, както показа неотдавнашният скок на дългосрочните лихвени проценти в напредналите икономики.

За разлика от това, големите нововъзникващи икономики до голяма степен не са изправени пред това затруднение предвид по-добрите икономически основи и финансовото здраве, въпреки че потокът от чуждестранни портфейлни инвестиции в тези страни също се забави.

Повечето инвеститори изглежда са пренебрегнали нарастващите доказателства, че кредитополучателите имат проблеми с погасяването. Наред с като цяло здравите пазари на акции и облигации, финансовите условия се облекчиха, тъй като инвеститорите изглежда очакват глобално меко кацане, при което по-високите лихвени проценти на централната банка ограничават инфлацията, без да причиняват рецесия.

Този оптимизъм създава два проблема: сравнително лесните финансови условия могат да продължат да подхранват инфлацията и лихвените проценти могат да се затегнат рязко, ако настъпят неблагоприятни шокове - като ескалация на войната в Украйна или засилване на напрежението на китайския пазар на имоти.

Рязкото затягане на финансовите условия би натоварило по-слабите банки, които вече са изправени пред по-висок кредитен риск. Проучвания от няколко държави вече сочат забавяне на банковото кредитиране, като нарастващият риск на кредитополучателя се посочва като основна причина. Много банки ще загубят значителни суми собствен капитал при сценарий, при който преобладават висока инфлация и високи лихвени проценти, а световната икономика изпада в рецесия, отчитат от МВФ, като подчертават, че извън банковата система уязвимости са налице и за небанковите финансови посредници, като хедж фондове и пенсионни фондове, които отпускат заеми на частни пазари.