Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Унгария иска ЕК да започне процедура срещу България заради таксата за транзитния руски газ

Мрежата

Унгария иска ЕК да започне процедура срещу България заради таксата за транзитния руски газ

Унгария иска ЕК да започне процедура срещу България заради таксата за транзитния руски газ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да открие съдебна процедура срещу България във връзка с таксата, която наскоро наложи страната ни върху транзита на руския природен газ. Това съобщи унгарският министър, отговарящ за въпросите на Европейския съюз Януш Бока.

„Днес в писмо помолих Европейската комисия да започне без забавяне производство срещу България заради нововъведения енергиен данък. Зимата наближава, трябва да действаме бързо. Унгарското правителство защитава унгарските семейства и гарантира сигурността на енергийните доставки у нас“, написа Бока като коментар към свой видеоклип, публикуван във Фейсбук.

От думите на унгарския министър става ясно, че България е наложила данъка, без да се консултира с Унгария, като според него мярката е в нарушение на законодателството на ЕС в областта на митниците и търговията.

„Българската енергийна такса сериозно застрашава енергийната сигурност на Унгария и на целия регион“, коментира във видеоклипа унгарският министър, заявявайки, че Будапеща е готова да отнесе въпроса до най-висшия съд на ЕС преди края на годината, ако не бъде започната процедурата от страна на ЕК.

„Повечето страни в Европа са се откъснали до голяма степен от руския газ, след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Но Унгария лобира усилено в Москва, за да си осигури по-изгодни газови сделки през 21-те месеца от началото на войната. България беше отрязана от доставките на Газпром малко след като Русия нахлу в Украйна, но държавата позволи използването на газопровода „Турски поток“, който минава през нейната територия, за снабдяване на Сърбия и Унгария - две от най-проруските правителства в Европа“, пише „WRAL News” .

Данас: Въведената от България такса върху руския газ ще се отзари на сметките на крайните потребители в Сърбия

Припомняме, че такста от 20 лева на мегаватчас (10,27 евро/MWh), който страната ни наложи върху преноса на руски газ, беше обсъден от ЕС през октомври, а промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна е в сила от 13 октомври.

ЕК обсъжда с България въвеждането на такса за пренос на руски газ

„Новият данък е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето от договорите на „Газпром“ се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата е малко вероятно да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Това само ще намали печалбите на „Газпром“, коментира българският финансов министър Асен Василев в интервю за „Файненшъл таймс“, публикувано на 17 октомври.

Financial Times: Ключовото решение на България в енергийния сектор

Анкети