Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. 146 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ: ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ!

Мултимедия

146 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ: ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ!

Днес честваме 146 години от Освобождението на България от османско иго

146 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ: ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ! - Tribune.bg
Снимка:
© Лили Михайлова/Pixabay

На този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война.

Датата 3 март (19 февруари по стар стил) слага начало на Третата българска държава. Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска.

Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г.

През 1880 г., 2 години след Освобождението, 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II.

Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско иго от 1888 г., но след обявяването на страната за Народна Република през 1946 година, комунистическите власти започват преговори за създаване на Балканска федерация. Празникът е обявен за остатък от великобългарския шовинизъм и повече не се отбелязва.

От 1991 година 3 март е националният празник на страната ни.

На този ден всяка година по традиция страната ни получава поздрави от редица европейски институции, общности, представители на неправителствени организацации, официални лица и държавници.

С официални чествания и тържества в цялата страна за поредна година българите ще отбележат Националния празник. Хиляди хора се събират край Паметника на свободата на връх Шипка, за да се преклонят пред делото на хората, които са дали живота си за нашата свобода.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС
БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Честванията по случай националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението, организирани от Община Казанлък, ще започнат в 11:00 ч. в подножието на монумента

Празненства ще има в столицата, но и във всички градове на страната. Община Стара Загора организира паметното шествие „За свободата... Да развеем българското знаме!“ с 300-метров български трибагреник за седма година по повод 3 март.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Церемония по издигане на националния трибагреник се проведе пред Паметника на Незнайния воин в София.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

По традиция всяка година и гигантът Google също отбелязва Националния празник на България.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Българският трибагреник се вее от страницата на търсачката, а кратък текст разказва за освобождението на страната ни и подписването на Санстефанския мирен договор.

Етикети: България (289)
Анкети