Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Анонимен купувач плати близо 2 млн. евро за шапка на Наполеон (Снимки/Видео)

Мултимедия

Анонимен купувач плати близо 2 млн. евро за шапка на Наполеон (Снимки/Видео)

Анонимен купувач плати близо 2 млн. евро за шапка на Наполеон (Снимки/Видео) - Tribune.bg
Снимка:
© Osenat auction house

Шапка на Наполеон Бонапарт, когато той е бил френски император, беше продадена за рекордните близо два милиона евро на търг.

Osenat auction houseOsenat auction house

Тя беше продадена за 1,932 млн. евро, счупвайки предишния рекорд за наполеонова шапка, държан от същата аукционна къща от 1,884 милиона евро през 2014 г. Шапката, известна като двурога, е в цветовете на търговската марка на Наполеон – черно, с цветовете на френското знаме синьо-бяло-червено като отличителни знаци. Тя привлече колекционери „от цял свят“, казаха аукционерите от Osenat, отказвайки да посочат самоличността или националност на евентуалния купувач. Последно е бил собственост на починалия миналата година бизнесмен Жан-Луи Ноазиез.

Osenat auction houseOsenat auction house

Крайната цена е повече от два пъти по-висока от оценката от 600 000 до 800 000 евро и почти четири пъти над резервната цена, каза аукционната къща, базирана във Фонтенбло, южно от Париж.

Osenat auction houseOsenat auction house

Смята се, че Наполеон е притежавал общо около 120 такива шапки, повечето от които сега са изгубени. „Шапката сама по себе си представя образа на императора“, каза експертът от аукционната къща Жан-Пиер пред АФП преди продажбата.

Наполеон е носил тази конкретна шапка в средата на управлението си като император, което е продължило от 1808 до 1815 г., според аукционната къща. За разлика от повечето други хора по това време, Наполеон носеше шапката си настрани, което му придаваше отчетлив силует, лесно разпознаваем от войските му в битка.

Наполеон става известен по време на Френската революция, превръщайки се в ключова фигура в революционните войни. Той служи на републиката като първи консул и се коронясва за император през 1804 г. Той е заточен през 1815 г., след като губи битката срещу британските и пруските сили при Ватерло. Умира през 1821 г. на остров Света Елена в Атлантическия океан. Разпродажбата на шапки в неделя идва само дни преди биографичен филм за Наполеон да достигне кината по целия свят. Филмът на Ридли Скот представя мащабни битки в цяла Европа, но също така описва сложните отношения със съпругата му Жозефин. Хоакин Финикс, който играе Наполеон във филма, каза за покойния император, че е бил "социално неудобен", но също така и "романтик".

Анкети