Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Ето първите изображения от европейския космически телескоп „Евклид“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Мултимедия

Ето първите изображения от европейския космически телескоп „Евклид“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Ето първите изображения от европейския космически телескоп Евклид (СНИМКИ И ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© ESA - European Space Agency

Публикуваха първите изображения от европейския космически телескоп „Евклид“, които показват мъглявина, наподобяваща конска глава, невиждани досега далечни галактики и дори „косвени доказателства“ за неуловимата тъмна материя, предаде АФП.

През юли „Евклид“ се отправи към първата в света мисия, целяща да изследва трайните космически загадки на тъмната материя и тъмната енергия.

Той ще направи това отчасти чрез картографиране на една трета от небето - обхващащо умопомрачителните два милиарда галактики - за да създаде това, което е обявено за най-точната 3D карта на Вселената досега.

След като се присъедини към другия космически телескоп „Джеймс Уеб“ на стабилно висящо място на около 1,5 милиона километра от Земята, "Евклид" започна да изпраща първите си наблюдения.

ESA - European Space Agency© ESA - European Space Agency ESA - European Space Agency

Ръководителят на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер заяви в изявление, че първите пет изображения на „Евклид“ са „вдъхновяващи и ни напомнят защо е важно да се отправим към космоса, за да научим повече за тайните на Вселената“.

ESA - European Space Agency© ESA - European Space Agency ESA - European Space Agency

Телескопът е заснел мъглявината Конска глава и част от известното съзвездие Орион, както и спирални и „неправилни“ галактики.

Но според Рене Лаурейс, изследовател от проекта „Евклид“ най-вълнуващото за екипа е изображението на звездния клъстър (куп) Персей - масивна далечна колекция от повече от хиляда галактики.

ESA - European Space Agency© ESA - European Space Agency ESA - European Space Agency

На фона на клъстъра се крият повече от 100 000 допълнителни галактики, някои от които са отдалечени на 10 млрд. светлинни години и никога досега не са били наблюдавани, според ЕКА.

Още изображенията от телескопа ще бъдат публикувани през януари.

ЕКА нарече „Евклид“ своя „детектив на тъмната вселена“, натоварен със задачата да проучи защо 95 % от Вселената изглежда, че се състои от тъмна материя и тъмна енергия, за които знаем много малко.

„Тъмната материя привлича галактиките и ги кара да се въртят по-бързо, отколкото може да се обясни само с видимата материя; тъмната енергия е двигател на ускореното разширяване на Вселената“, обяснява научният директор на ЕКА Карол Мъндел.

Според научния екип първите снимки на „Евклид“ вече сочат към „косвени доказателства“ за съществуването на тъмна материя.

ESA - European Space Agency© ESA - European Space Agency ESA - European Space Agency

Учените се надяват, че с помощта на „Евклид“ и улавянето на светлината, на която са били нужни 10 милиарда години, за да достигне до Земята, да се разбере по-добре как тъмната енергия е движила разширяването на Вселената след Големия взрив преди 13,8 милиарда години.

След като „Евклид“ събере достатъчно данни, учените планират да начертаят триизмерна карта, която ще позволи на хората да „преминат през част от небето и да се върнат 10 милиарда години назад във времето“.

Но това ще трябва да почака до бъдещите публикации на данни по време на планираната шестгодишна мисия.

Анкети