Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Историята на гръцките таверни – част от културното наследство на Европа (СНИМКИ)

Мултимедия

Историята на гръцките таверни – част от културното наследство на Европа (СНИМКИ)

Историята на гръцките таверни – част от културното наследство на Европа (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Когато чуете думата "таверна", какви картини изникват в съзнанието ви? Може би е за тясно пространство - мазе с маси, покрити с пергаментова хартия или карирани покривки. Бъчвите за вино са в задната част, стените са покрити със старинни снимки и обяви относно политиката на заведението, които често информират клиентите, че храната и напитките не се сервират на кредит. Има᾽ цигарен дим и малки групи приятели, събрани около масите, които ядат, смеят се и пият, докато собственикът, с молив зад ухото, оглежда помещението, готов да приеме нови поръчки.

Макар че някогашната типична сцена днес може да изглежда малко остаряла, тя не е изчезнала напълно.

pixabaypixabay

БГНЕСБГНЕС

Всъщност, с някои промени (пушенето вече не е разрешено), гръцката таверна е останала почти същата от векове, както и причината за нейното съществуване. Тази причина е виното. Таверната е възникнала като място, където можете да намерите вино, което да пиете на място или да си вземете за вкъщи.

PixabayPixabay

Прародител на таверната е kapileio - малък магазин в древна Атина, където търговецът излагал стоката си, предимно земеделски продукти и вино, на импровизирани сергии, направени от слама. Гръцката дума "taverneion" или "taverna" всъщност произлиза от латинското "taberna", което означава "сергия, навес или колиба". По-късно, по времето на Византия, се появяват магазини за вино. Но именно комбинацията от вино и храна дава окончателния вид на таверната, както я познаваме днес. По време на византийския период този вид заведения за хранене процъфтяват; именно през този период храната започва да се сервира редовно с вино.

pixabaypixabay

Историята на атинските таверни започва през първата половина на XIX в., когато градът е избран за столица на новата независима гръцка държава. В своята чудесна книга "Атинската таверна" (Indiktos Publications, Athens, 2009 г.) писателят Гиоргос Питтас описва как тези заведения започват да функционират като свърталища на работническата класа, която живее в кварталите Метаксуржо, Газохори, Анафиотика и Псири. Именно там се откриват първите атински таверни, които са противовес на ресторантите и хотелите на висшата класа, където благородниците от и около царския двор се забавляват, похапвайки европейски деликатеси, поляти с баварска бира.

pixabaypixabay

За разлика от тях, по-бедните атиняни се насочвали към таверните, за да пият вино от дървени бъчви. Всяка година през септември собствениците на таверни избирали гроздето савватиано - преобладаващият сорт, отглеждан в близкия регион Месогея от древни времена, за да правят рецина - вид вино, ароматизирано с борова смола. Виното се сервирало с някои лесно приготвяни ястия, включително малки пържени рибки или пилешки бутчета, също пържени.

В началото на XX век, с развитието на Атина, менюто на таверните не се ограничава само до няколко пържени ястия, а включва и ястия, изпечени във фурна или приготвени на котлон. Таверните вече могат да се открият във всички работнически квартали в центъра и около него - в Петралона, Вотаникос, Панграти, Метс - и в близост до пазарите и фабриките, където работниците след края на смяната си искат да общуват с колегите си на чаша вино и нещо за хапване.

Не след дълго атинската таверна била открита от интелектуалци, писатели и студенти, които, може би леко подпийнали, обсъждали сериозно въпроси, свързани с културата, езика, любовта и живота. Следващата голяма промяна е пристигането на музиканти, по-специално на китаристи и мандолинисти.

Разгромът на гръцките войски в Турция през 1922 г. довежда в Атина десетки хиляди гръкоезични бежанци, които намират в таверните място, където могат да организират празненствата, които някога са провеждали в загубените си домове. Жените бежанки също идват, придружени от съпрузите си, което предизвиква голям скандал сред консервативното атинско общество, което смята, че мястото на жената е в дома. Благодарение на бежанците в менюто се появяват и традиционни анадолски ястия, като соузукакия (пикантни кюфтета) и мусака.

pixabaypixabay

През междувоенния период редица атински таверни се превръщат в oinomageireia, основно винени таверни, с пълни тенджери със зеленчуци, задушени меса и бобови растения и пържена риба. В такива заведения за хранене можело да има малки групи музиканти, като в този случай те били известни като rebetadika (по името на стила на музиката).

Анкети

Financialtribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.