Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Индия изстреля ракета към Слънцето - Aditya L1 ще го изследва от разстояние (ВИДЕО)

Мултимедия

Индия изстреля ракета към Слънцето - Aditya L1 ще го изследва от разстояние (ВИДЕО)

Индия изстреля ракета към Слънцето - Aditya L1 ще го изследва от разстояние (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook/Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India

Индия изстреля в събота ракетата Aditya-L1, носеща слънчева сонда за нейното четиримесечно пътуване към Слънцето. Изтрелването беше показано в предаване на живо от Индийската организация за космически изследвания.

Aditya-L1 излетя от стартовата площадка в Шрихарикота в събота в 11:50 ч. индийско време.

Очаква се космическият апарат да измине 1,5 милиона км от Земята, което е едва 1% от разстоянието Земя-Слънце, но ще е напълно достатъчно за проучвателната мисия, тъй като ще позволи на апарата безпрепятствено да събира данни.

Индийската космическа агенция и правителството в стараната определиха мисията като огромен успех не само за Индия, но и за целия свят. Припомняме, че стартът на първата индийска мисия за наблюдение на Слънцето се случва само дни след като държавата влезе в историята, като стана първата, кацнала близо до южния полюс на Луната.

Исторически успех за Индия: Модулът Чандраян-3 се приземи на Южния полюс на Луната

Полетът на Aditya-L1 ще отнеме четири месеца, обясняват от Индийската космическа агенция, като са категорични, че след час и четири минути полет спокойно могат да обявят днешния полет за „успешна мисия“.

Първата космическа мисия на Индия за изследване на най-големия обект в слънчевата система е кръстена на Сурия - индуисткия бог на Слънцето, известен също като Адитя.

А L1 означава точка 1 на Лагранж - точното място между Слънцето и Земята, към което се насочва индийският космически кораб.

Космическият кораб носи седем инструмента за наблюдение на фотосферата, хромосферата и най-външните слоеве на Слънцето (короната), използвайки детектори за електромагнитно поле, частици и магнитно поле. Планира се, когато бъде достигната очакваната орбита, основният апарат на мисията, коронографът с видима линия, да изпраща 1440 изображения на ден до наземната станция за анализ. Очаква се мисията Aditya L1 да предостави информация за разбирането на проблема с нагряването на слънчевата корона, изхвърлянето на коронална маса, активността преди избухването и нейните характеристики, динамиката на космическото време, разпространението на слънчевия вятър, частиците и полетата и други.

Анкети