Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Колекционерска ценност: Стойността на монета от 2 евро с лика на Грейс Кели може да достигне 5000 евро (СНИМКИ)

Мултимедия

Колекционерска ценност: Стойността на монета от 2 евро с лика на Грейс Кели може да достигне 5000 евро (СНИМКИ)

Колекционерска ценност: Стойността на монета от 2 евро с лика на Грейс Кели може да достигне 5000 евро (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© eurocoinhouse.com

Редките монети от 2 евро могат да имат голяма колекционерска стойност, пише германското издание „Виртшафтсвохе“.

Монетите могат да бъдат разделени в две категории - оборотни и с колекционерска стойност.

Оборотните евромонети се емитират от централните банки на страните от еврозоната и могат да се използват навсякъде във валутния съюз.

В същото време всяка година се емитират възпоменателни монети по определени поводи и с различен тираж - със специфичен дизайн на гърба, които сред колекционерите могат да достигнат висока цена, предава bTV, цитирайки БТА. Много по-висока от номиналната стойност могат да имат и монети, при чието отсичане са допуснати технически грешки - например изображението на гърба е наопаки.

За най-скъпата евромонета се приема емитираната през 2007 г. от Монако монета от 2 евро с лика на принцесата на Монако Грейс Кели по случай 25-ата годишнина от нейната смърт. Според експерти стойността ѝ може да достигне близо 5000 евро. Грейс Кели, която е и съпруга на принц Рение III преди брака си е прочута холивудска актриса, номинирана за „Оскар“.  

Малки страни като Монако, Сан Марино и Ватикана като цяло емитират малки серии монети,които бързо привличат вниманието на колекционерите. От монетата с лика на Грей Кели, например, са пуснати само 2000 бройки.

Малкият тираж е сред причините от най-скъпите пет евромонети, четири да са от Монако или Ватикана, а петата - от Литва, сочи нумизматичният сайт Florinus.lt.