Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Определиха цвета на 2024 година – прасковеното „Peach Fuzz“ (СНИМКИ)

Мултимедия

Определиха цвета на 2024 година – прасковеното „Peach Fuzz“ (СНИМКИ)

Определиха цвета на 2024 година – прасковеното Peach Fuzz (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© Pantone Color Institute

Ако можехме да си представим предстоящата година, какъв цвят щеше да бъде тя? Тази абстрактна мисъл е ежегоден въпрос за експертите от Pantone Color Institute, които проучват модните подиуми, тенденциите в интериорния дизайн, моменти от попкултурата и човешката психология, за да направят своя избор.

Според техните проучвания нюансът, който ще определи 2024 г., е "Peach Fuzz" - лек, плодов тон, който внушава мир и спокойствие.

Pantone Color InstitutePantone Color Institute

"Преминаваме през много сътресения в живота си и имаме нужда от цвят, който да е грижовен", заяви специалистът по цветовете на Pantone Леатрис Айзман във видеовръзка със CNN. "Това е топъл и уютен нюанс. И е много приятен на допир. Смятаме, че в момент като този тактилността е наистина важна - да докосваме другите хора и да ги събираме в домовете си".

Прасковените тонове са неизменна част от модните подиуми за пролет-лято 2024, особено в Милано, където водещи са италиански къщи като Gucci, Jil Sander и Sportmax. На афтърпартито на Vanity Fair за наградите "Оскар" през март Хилари Дъф носеше вдъхновена от бельото рокля в прасковен цвят на Dolce & Gabbana. Малко след това Ума Търман присъства на наградите Women Making History Awards в рокля от габардин Prada за есен-зима 2023 г. в същия цвят.

Но процесът на проучване за избор на цвят е кумулативен и не е достатъчно само да разгледате последните повторения на прасковения цвят, казва Айзман. За сезон пролет-лято 2016 г. кралят на сивото Джорджо Армани пусна запомняща се колекция, в която по-голямата част от артикулите бяха в цвят сьомга над характерния за марката костюм в сиво. Последният път, когато видяхме Бионсе на Met Gala, също през 2016 г., я видяхме в прасковено. Макар че роклята с бухнали ръкави и украсен латекс на Givenchy беше критикувана от обществеността по онова време, тя беше ключов момент за Айзман и екипа на Pantone. Но какво общо има един момент от червения килим през 2016 г. с духа на времето през 2024 г.? "Смятахме, че (визията на Бионсе) е нещо, което наистина има живот и днес", казва тя.

Прасковеният цвят завладява попкултурата напоследък. Оттогава насам цветът е носен на червения килим от редица ключови играчи. Флорънс Пю носеше рокля на Chloé в този нюанс за френската премиера на "Малки жени" през пролет-лято 2020 г., а прасковената рокля на Oscar de la Renta на Зоуи Кравиц, носена на наградите SAG през 2020 г., влезе в заглавията заради класическия си винтидж вид.

"Смятаме, че прасковеното е силно носталгичен цвят", казва Айзман. "По-често това е женски цвят. И все пак той е адаптиран и навлязъл в мъжкия гардероб и обкръжение. Мисля, че това говори за модерността на този нюанс".

За нагледно доказателство за процъфтяващата мъжка подкрепа за прасковения цвят, не търсете повече от костюма на Дуейн "Скалата" Джонсън за Оскарите през 2023 г. Неговият смокинг сако от Dolce & Gabbana беше в перфектния нюанс на Peach Fuzz, при това от присъщо тактилна сатенена материя. А за вдъхновение как допълнително да актуализирате тона според съвременните вкусове, вземете пример от Риана и прасковената кожена мини рокля, която тя носеше, докато беше в напреднала бременност през 2022 г., на ревюто на Off-White в Париж.

Тази година се навършват и 25 години от инициативата на Pantone "Цвят на годината". Психологията на цветовете, която стои зад последните три избора на Айзман и нейния екип, се корени в издръжливостта, оптимизма, смелостта и силата, препращайки към нашите постоянни бурни времена.

Анкети