Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Продадоха на търг най-старата еврейска Библия в света за рекордните 38,1 млн. долара (ВИДЕО)

Мултимедия

Продадоха на търг най-старата еврейска Библия в света за рекордните 38,1 млн. долара (ВИДЕО)

Продадоха на търг най-старата еврейска Библия в света за рекордните 38,1 млн. долара (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Sotheby's

Най-ранната и пълна еврейска Библия в света беше продадена за 38,1 милиона долара, което я прави най-ценният ръкопис, продаван някога на търг, обявиха от аукционна къща Sotheby’s в Ню Йорк

Древният ръкопис, по-известен като „Кодексът Сасун“, е на повече от 1000 години и е смятан за  „един от най-важните и уникални текстове в човешката история“

Написаната върху пергамент еврейска Библия се превърна в най-ценния ръкопис, продаван някога на търг, а името „Кодексът Сасун“ идва от предишния ѝ собственик – Дейвид Соломон Сасун, който я купува през 1929 година. 

Цената на ръкописа надминава тази от продажбата на „Лестърския кодекс” - колекция от научни трудове на Леонардо да Винчи, която смени собственика си през 1994 година за сумата от 30,8 милиона долара.

Въпреки рекордната сума, за която беше продаден, „Кодексът Сасун“ не достигна първоначалната си оценка от 50 милиона долара.

Цената от 38,1 милиона долара беше достигната само за 4-минутно оспорвано наддаване между двама купувачи, посочват от аукционната къща.

Новият ѝ собственик е представител на еврейската фамилия Моузес от Вашингтон, която обяви, че ще подари Библията на Музея на еврейския народ в Тел Авив, Израел.

Преди да бъде продаден на търг, ценният ръкопис беше изложен за посетители в Обединеното кралство и Израел и САЩ.

Анкети