Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. С помощта на ИИ: Пуснаха новата „последна“ песен на „Бийтълс“ (ВИДЕО)

Мултимедия

С помощта на ИИ: Пуснаха новата „последна“ песен на „Бийтълс“ (ВИДЕО)

С помощта на ИИ: Пуснаха новата последна песен на Бийтълс (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Кристално чистият глас на Джон Ленън звучи в нова „последна“ песен на „Бийтълс“, благодарение на изкуствен интелект, 53 години след разпадането на легендарната ливърпулска група, предаде АФП.

„Това вероятно е последната песен на „Бийтълс“ и всички ние свирим в нея - това е истински запис на „Бийтълс“, казва 81-годишният Пол Маккартни в кратко видео, проследявайки генезиса на "Now and Then" - меланхолично парче с пиано, струнни инструменти и соло китара.

В онлайн магазина на групата, където песента се предлага в най-различни формати, някои от предварителните поръчки за винил и касета вече бяха разпродадени още преди излизането ѝ.

Песента се ражда от демозапис, направен през 70-те години на миналия век от Джон Ленън в апартамента му в Ню Йорк. След убийството му през 1980 г. вдовицата му Йоко Оно дава касетата с вокали и пиано на останалите членове на групата през 1994 г.

Наличните по онова време техники не позволяват гласът на Джон Ленън да бъде извлечен с достатъчно качество, затова песента е оставена неизползвана.

Всичко се променя с документалната поредица „Get Back“, заснета през 2021 г. от Питър Джаксън.

Режисьорът на трилогията „Властелинът на пръстените“ е извлякъл гласа на Ленън от касета, като го е отделил от пианото, подпомогнат от нови технологии с помощта на изкуствен интелект.

„В крайна сметка получихме гласа на Джон, ясен като кристал“, обяснява Пол Маккартни в прессъобщение, с което обявява издаването на песента.

Към оригиналното демо са добавени записи на електрическа и акустична китара на Джордж Харисън от 1995 г., който умира през 2001 г. Песента е завършена миналата година в студио в Лос Анджелис, като са смесени барабаните на Ринго Стар, пианото и басът на Пол Маккартни и гласовете на двамата живи Бийтълси.

„Беше много трогателно за всички нас. Сякаш Джон беше тук с нас“, казва 83-годишният Ринго Стар.

Съществуването на демото беше добре известно и Пол Маккартни не криеше желанието си да даде нов живот на песента. Но той винаги обясняваше, че проектът не се е осъществил, защото Джордж Харисън не го е харесал.

След „Now and Then“ двете червени компилации 1962-1966 и синята 1967-1970 ще бъдат преиздадени в разширен вариант на 10 ноември.

Анкети