Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Над 1,5 млрд. долара допълнителна помощ от САЩ за Украйна

Парите

Над 1,5 млрд. долара допълнителна помощ от САЩ за Украйна

Над 1,5 млрд. долара допълнителна помощ от САЩ за Украйна - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви повече от 1,5 млрд. долара нова помощ за Украйна, главно за енергийния сектор и хуманитарна помощ, повече от две години след руската инвазия, предаде АФП.

Харис, която участва в двудневна среща на върха за мир в луксозния планински курорт Бургенсток в Швейцария, заяви, че помощта включва 500 млн. долара ново финансиране за подпомагане на енергетиката.

Други 324 млн. долара от обявеното по-рано финансиране на USAID също ще бъдат пренасочени за посрещане на спешни енергийни нужди.

"Това финансиране ще поправи и защити енергийната инфраструктура, повредена по време на войната, ще разшири производството на електроенергия, и ще насърчи инвестициите в частния сектор", каза Харис.

"Тези усилия ще помогнат на Украйна да отговори на последните руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура, като подкрепят ремонта и възстановяването, подобряват устойчивостта на Украйна към прекъсвания на енергийните доставки и полагат основите за възстановяване и разширяване на енергийната система на Украйна."

Новият пакет от USAID и Държавния департамент включва и хуманитарна помощ в размер на повече от 379 млн. долара.

Това ще "помогне за посрещане на спешните нужди на бежанците, вътрешно разселените лица и засегнатите от конфликта общности, засегнати от бруталната война на Русия срещу украинския народ", подчерта Харис.

Държавният департамент, с подкрепата на Конгреса, ще предостави още 300 млн. долара в помощ на украинската гражданска сигурност, добави тя.

"Тази подкрепа ще им помогне да действат безопасно на фронтовата линия на войната, за да защитават територията на Украйна, да спасяват цивилни граждани, станали мишена на атаките на Кремъл, да защитават критичната инфраструктура и да разследват над 120 000 регистрирани случая на военни престъпления и други жестокости", заключи вицепрезидентът