Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Очаквано: Дни преди Великден цената на яйцата, зеленчуците и агнешкото се вдига, но защо поскъпва и сиренето

Парите

Очаквано: Дни преди Великден цената на яйцата, зеленчуците и агнешкото се вдига, но защо поскъпва и сиренето

Очаквано: Дни преди Великден цената на яйцата, зеленчуците и агнешкото се вдига, но защо поскъпва и сиренето - Tribune.bg
Снимка:
© АРХИВ/БГНЕС

Дни преди Великден се отчита скок в цената на яйцата, зеленчуците и агнешкото. Проверка на NOVA в търговската мрежа показа, че тези продукти поскъпват драстично.

И ако цената на кокошите яйца е скочила с 18 стотинки спрямо същия период на миналата година, то краставиците са поскъпнали с повече от 30 стотинки. Килограм българска краставица например струва около 6 лева. Търговци разказват, че хората обикновено купуват по 1 брой от зеленчука.

„Една маруля, 1 връзка магданоз, 1 връзка репички, 1 връзка пресен лук и 1 краставица ви излиза около 7 лева за една салата“, изчислява продавачът Мариана Кандова.

Фермерът Иво Гергов пък обясни част от причините за поскъпването на яйцата.

„Има две причини. Първо поскъпна фуражът. Когато храната е по-скъпа - е естествено и яйцето да е по-скъпо. Второ – в България винаги преди празници всичко поскъпва. По другите държави правят промоции и намаляват цените, а при нас се увеличават", заяви той в ефира на Нова тв.

От фермата до магазина - цената на агнешкото скача двойно

Жечко Андрейнски, който е овцевъд тази година ще запази цената за килограм живо тегло същата като миналогодишната. „В момента цената за живот тегло е 12 лева с ДДС, а заклано предстои да го калкулираме. Целта ни е да продаваме на цени, които покриват нашата себестойност, без да слагаме допълнителни надценки“, заяви той.

Цената от овцефермата до магазинната мрежа обаче скача над два пъти, коментира той. „Трудно ми е да коментирам колко ще бъде цената. Защото, ако се сложат реалните разходи по животновъдството - тя ще бъде достатъчно висока. Но пък всеки овцевъд знае, че тези два дни ще трябва да продаде всички животни -  особено ако развива млечно овцевъдство и трябва да се освободи от тях“, посочва животновъдът.

На този фон млекопреработватели сигналзират, че се отчита спад в добива на краве мляко в страната. Българските фермери са добили с близо 3% по-малко от суровината. Причината е, че стопаните отглеждат все по-малко животни. В същото време се увеличават сирената с вложени растителни мазнини, отчитат от сектора.

Все по-трудно у нас се намира качествено прясно краве мляко. По-малките количества рефлектират и върху цените на сиренето, твърдят млекопреработватели от град Съединение.

„Много от млекопроизводителите в района затвориха - 50% вече ги няма. Може би заради изискванията, които се наложиха към тях, за да получат субсидии. Може би те не успяха да покрият тези критерии и прекратиха дейността.  Това се отрази върху доставките. Преди си взимахме мляко от региона от около 30 километра периметър, а сега стигаме до периметър над  100 километра. Това оскъпява суровината и крайния продукт”, коментира Злати Златев, началник производство.

За да се покриват критериите за бяло саламурено сирене, отглеждането на животните, от които се добива млякото, трябва да отговарят на определени изисквания. Едното от тях е фуражът, с който се изхранват,  да е минимум 80% български.

Анкети