Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Алексиев: „Лукойл“ ще плаща данъци в България, за 2022 г. очакванията са 100 млн. лева

Парите

Алексиев: „Лукойл“ ще плаща данъци в България, за 2022 г. очакванията са 100 млн. лева

Алексиев: Лукойл ще плаща данъци в България, за 2022 г. очакванията са 100 млн. лева - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/Нова тв

„Лукойл“ ще започне да плаща данъци в България. Това обяви на брифинг след среща с представители на дружеството служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев.  

По думите му, след като фирмата работи тук и в нея има назначени близо 1300 служители повечето, от които български граждани, това е най-редното нещо.

„Предстои да бъдат формулирани документите, но очакванията ни са тази година в хазната да влязат 100 млн. лева, а през 2023 година – 700 млн. лева“, посочи още Алексиев.

Той обясни още, че средствата ще бъдат използвани за изплащане на компенсации.

„С ръководството на „Лукойл“ постигнахме договореност от 1 януари 2023 година да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България, тоест цялото производство, всички приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария", посочи още Алексиев.

Той добави, че мярката за 25 стотинки не е била съвсем справедлива, но ще продължи.

„Споразумението, което се постигна днес, отваря вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и за облагане на свръхпечалбите“, коментира министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и подчерта, че това ще доведе до трайно разрешаване на проблемите с горивата и техните цени.

Вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова проведоха среща с ръководството на „Лукойл България“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ в Министерския съвет.


Анкети