Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Алибегов: Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане

Парите

Алибегов: Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане

Алибегов: Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/Нова тв

„Ставката за ресторантьори и фитнеси от 9% ДДС трябва да остане. Това бяха най-засегнатите браншове. Едва от пролетта сме ползвали мярката без ограничение. Искаме с удължаването на бюджета и тя да продължи и след 31 декември“, това заяви пред Нова тв председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Имаме 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите ни са три пъти повече, а токът 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да се вкара удължаването на мярката чрез преходни и заключителни разпоредби“, посочи още той.

„Минималният осигурителен праг в бранша е 800 лева след намаляването на ставката. 7% от намалената ставка се връща чрез данък печалба“, каза Алибегов.

Според икономиста Георги Вулджев намаленото ДДС спокойно може да бъде удължено.

„Не повече от 200 млн. ще струва удължението на мярката. Фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Стабилизирането на дефицита трябва да е от страна на разходите“, обясни той.

Анкети