Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Apple плати над 12 млн. щатски долара глоба в Русия

Парите

Apple плати над 12 млн. щатски долара глоба в Русия

Причината - Обвинение в злоупотреба с господстващо положение

Apple плати над 12 млн. щатски долара глоба в Русия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Американският технологичен гигант Apple плати глоба от 906 милиона рубли или 12,12 млн. щатски долара по руско антимонополно дело за злоупотреба с господстващо положение на пазара на мобилни приложения, съобщи Федералната антимонополна служба на Русия - ФАС, предава Ройтерс.

Apple, която не отговори незабавно на искане за коментар, преди това изрази "уважително несъгласие" с решение на ФАС, че разпространявайки приложения чрез собствента си операционната система iOS е давала на собствените си продукти конкурентно предимство, цитира БТА.

ФАС постанови през август 2020 г., че компанията е злоупотребила с господстващото си положение, след което издаде нареждане Apple да отмени правилата, които й дават правото да отхвърля приложения на трети страни от своя магазин за мобилни приложения App Store.

Този ход последва оплакване от компанията за киберсигурност Kaspersky Lab, според която нова версия на нейното приложение Safe Kids е била отхвърлена от операционната система на санкционираната компания.

Така Apple плати антимонополна глоба от 906 милиона рубли", се казва в изявление на ФАС, публикувано в канала на агенцията в Telegram. От своя страна Apple е обжалвала решението на различни етапи, но тези опити са били неуспешни и в крайна сметка американската компания е изпълнила заповедта, допълват от ФАС.

През януари от ФАС заявиха, че са глобили Apple с около 17,4 милиона долара за предполагаемо принуждаване на руски разработчици да използват платежните услуги на компанията с iOS App Store.

Съоснованата от покойния Стив Джобс компания спря всички продажби на свои продукти в Русия преди година, след като Москва изпрати въоръжените си сили в Украйна и ограничи услугата Apple Pay в Русия.

Анкети