Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Австралия отчете бюджетен излишък от 6 млрд. щатски долара

Парите

Австралия отчете бюджетен излишък от 6 млрд. щатски долара

Австралия отчете бюджетен излишък от 6 млрд. щатски долара - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Австралия представи бюджетен излишък от 6 млрд. щатски долара, предаде АФП. Канбера изтъкна „трансформация“ в областта на чистата енергия, която в крайна сметка може да откаже минната суперсила от изкопаемите горива.

„Този бюджет инвестира в нашите амбиции за възобновяема енергия“, заяви ковчежникът Джим Чалмърс. Чалмърс очерта набор от инвестиции в слънчеви панели, важни минерали и технологии за намаляване на емисиите.

Страната е на път да реализира бюджетен излишък от 9 млрд. австралийски долара през тази година - неочаквана печалба, отчасти подкрепена от нарастващите цени на желязната руда и въглищата.

Макар че се очаква силно замърсяващите суровини да захранват икономиката на Австралия през следващите години, Чалмърс подчерта, че минният гигант не може повече да пренебрегва исканията за чиста енергия.

„Знаем, че глобалната енергийна трансформация представлява златна възможност за Австралия. Ако се забавим, шансът за ново поколение работни места и просперитет ще ни се размине. Този бюджет инвестира в амбициите ни за суперсила в областта на възобновяемата енергия“, каза Чалмърс в речта си за бюджета.

В центъра на бюджета е новосъздадената програма „Произведено в Австралия“, която има за цел да катализира родните индустрии за чиста енергия и модерно производство.

Създадена по модела на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, тя ще влее 15 млрд. щатски долара в производството на слънчеви панели, нисковъглеродни горива, данъчни облекчения за критични минерали и други приоритетни области.

Анкети