Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Австралийски милиардер възражда мечтата си да отплава с Титаник II

Парите

Австралийски милиардер възражда мечтата си да отплава с Титаник II

Австралийски милиардер възражда мечтата си да отплава с Титаник II - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Повече от десетилетие австралийският милиардер Клайв Палмър е движещата сила зад плановете за построяването на Титаник II – реплика на злополучния кораб, потънал през 1912 г. с повече от 2200 души на борда.

Едва 700 от пътниците оцеляват, като много от тях в годините описват историята на най-катастрофалното пътуване в света. Това пък се оказва една идея за милиардер с интерес към круизите и с достатъчно средства за харчене.

Палмър за първи път стартира планове за Титаник II през 2012 г. и ги подновява отново през 2018 г.

Шест години по-късно той го направи отново. Той обяви подновяването на проекта по време на пресконференция в Операта в Сидни.

„Много по-забавно е да строя Титаник, отколкото да си седя вкъщи и да си броя парите“, каза Палмър пред местните медии с откровената честност на човек, който печели почти половин милиард долара всяка година.

За Палмър въпросът не е как да печелите пари, а къде да ги харчите.

Когато за първи път изложи мечтата си да построи по-плаваща версия на Титаник преди повече от десетилетие, популярното мнение беше, че той е достатъчно богат и ексцентричен, за да го направи.

Пандемията от COVID-19 удари света и проектът за милиони долари беше спрян, а след като мерките бяха отмени и круизните кораби отново са в морето, Палмър каза, че моментът е подходящ да съживи мечтата си за Титаник.

„Много сме доволни да съобщим, че след непредвидени глобални забавяния, отново се ангажирахме с партньори, за да вдъхнем живот на мечтата за Титаник ll. Нека пътуването започне“, каза Палмър.

Плановете са много подобни на предишните и проверени, за да се гарантира, че отговарят на настоящите разпоредби.

Очаква се да бъде намерен корабостроител до края на годината, който да започне работа през първото тримесечие на 2025 г.

Палмър посочва, че изграждането ще се прави в Европа, защото според него китайските компании не отговарят на стандартите, за да се справят с тази задача.

При рестартирането на идеята му неговият екип разпространи видеоклип, който съществува от няколко години. На кадрите се вижда оформлението на кораба и как ще изглежда всяка стая. Освен това има актьори, облечени в дрехи от епохата на Титаник.

Пътниците ще бъдат насърчавани да се обличат като стил от 1900 г., но това не е задължително, каза говорител на компанията му.

Самият кораб ще бъде дълъг 269 метра (833 фута) и широк 32,2 метра (105 фута) – малко по-широк от оригинала. Капацитетът ще бъде 2345 пътници, разпределени на девет палуби с 835 кабини. Почти половината от тях ще бъдат запазени за пътници в първа класа.

Пътниците от трета класа ще бъдат третирани с яхния и каша на дълги маси в обща трапезария – както е било и на оригиналният кораб – въпреки че говорител каза, че други ястия също ще бъдат достъпни за тези, които искат по-малко автентично изживяване.

Повече от век след потъването на Титаник, изследователи и историци остават запленени от историята му.

Трагедията вдъхнови наградения с Оскар филм на Джеймс Камерън от 1997 г. „Титаник“, с участието на Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет, и очарова изследователите аматьори, привлечени от останките.

Именно една такава мисия завърши с трагедия през юни миналата година, когато всичките петима пътници на борда на подводницата Титан бяха убити, когато машината претърпя катастрофална имплозия по пътя към останките на потъналия „Титаник“.

Палмър иска да повтори Титаник, но без трагичния край.

Анкети