Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. България и САЩ с рекорден ръст в стокообмена, за 2021 г. скача с 20% до $1,3 млрд.

Парите

България и САЩ с рекорден ръст в стокообмена, за 2021 г. скача с 20% до $1,3 млрд.

България и САЩ с рекорден ръст в стокообмена, за 2021 г. скача с 20% до $1,3 млрд. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

България и САЩ бележат рекорден стокообмен през 2021 година, който възлиза на 1,3 милиарда долара, а повишението е с 20 на сто спрямо предходната.

„Работи се по 18 проекта с участието на инвеститори от САЩ на обща стойност над 1 млрд. лв., които ще разкрият 2400 нови работни места у нас“, това обяви министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща с представители на американския бизнес у нас, която е част от инициативата „закуска с инвеститори“. Той допълни, че до момента американските инвестиции у нас са близо 850 млн. евро и има голям интерес на компании от САЩ към страната.

МИИМИИ

Министър Стоянов отбеляза, че България и САЩ бележат рекорден стокообмен през 2021 г., който възлиза на 1.3 млрд. щ.д. и отбелязва ръст от 20% спрямо предходната година.

 „Тези числа са резултат от доброто партньорство между нашите страни и от факта, че в България работят над 100 американски компании, които са разкрили повече от 30 000 работни места“, посочи още Стоянов.

По думите му американският пазар е сред основните експортни дестинации за български изделия от високотехнологичния спектър. Те са съсредоточени в енергетиката, автоиндустрията, ИКТ, фармация, аутсорсинг и др.

„За последното десетилетие в ИКТ сектора три от петте най-големи компании, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, са от САЩ“, посочи той.

 

Анкети