Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ББК „Пътища“: Държавата незабавно да се разплати, в колапс сме от година

Парите

ББК „Пътища“: Държавата незабавно да се разплати, в колапс сме от година

ББК Пътища: Държавата незабавно да се разплати, в колапс сме от година - Tribune.bg
Снимка:
© ББК_Пътища

Управителният съвет на Българска браншова камара „Пътища“ апелира в най-спешен порядък държавата да се съобрази с решението на Конституционния съд (КС) и да пристъпи към уреждане на възникналите проблеми и финансови задължения. Това се казва в позиция на Камарата.

Държавата в лицето на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и възложителя Агенция „Пътна инфраструктура“ следва незабавно да разплатят своите задължения възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на издаването на решението на Народното събрание, посочват от Камара „Пътища“. От там напомнят, че повече от една година информират за „колапса в пътно-строителния сектор, който е продиктуван от задълженията на държавата към бранша и липсата на конкретни срокове и решения“.

Управителният съвет на браншовата организация приветства решението от вчера на Конституционния съд по конституционно дело № 10/2022 г., с което обяви за противоконституционно Решение на Народното събрание от април т.г., според което половината от парите за възлагания по договори за пътно поддържане на Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха платени към строителни фирми, а за останалата част от дължимата сума беше предвидено това да се направи след последващо парламентарно решение. След това решение на КС пътностроителните фирми могат да заведат искове към държавата за пропуснати ползи, които по оценки на Камарата от средата на юни, са между 150 и 200 млн. лева.

„Произнасянето на една от най-важните институции в държавата, политически независим орган, чиято основна цел е да защитава върховенството на Конституцията на Република България, е доказателство за правотата на компаниите от пътно-строителния бранш, които вече повече от година защитават с всички способи законността на извършените дейности по договорите за текущ ремонт и поддържане на Републиканска пътна мрежа“, се посочва още в позицията на камарата.

Вчера в Бургас служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, заяви пред медиите, че не е учуден от Решението на Конституционния съд.

„Още преди да стана министър, бях казал, че не е работа на Народното събрание да определя начина на плащането. Това е от компетентността на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и евентуално на Министерския съвет при разпределянето на бюджета“, коментира вчера министърът.

„Имахме готовност за това решение. Въпросът е, че след него в бюджета на държавата няма определени пари. Когато е взимано, държавата не е предвидила пари за разплащането към пътните фирми за извършено строителство от предишни периоди. Сега на служебния кабинет се пада тежката задача да намери решение за разплащане на средствата. Дали ще бъдат в бюджета за тази година или ще бъдат заложени за следващата, парите на пътни фирми трябва да бъдат платени. Лошото е, че с всеки изминал ден стават повече. Дължимите суми са от периода 2020-2021 г., преди встъпване в длъжност на предишните два служебни кабинета, обясни вчера пред медиите министърът.
Анкети