Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Без подкрепата на АИКБ: НСТС прие бюджета на НЗОК за 2024 г.

Парите

Без подкрепата на АИКБ: НСТС прие бюджета на НЗОК за 2024 г.

Без подкрепата на АИКБ: НСТС прие бюджета на НЗОК за 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на Здравната каса за догодина. Основните забележки към текстовете са, че с тях не се правят реформи в системата, предаде репортер на БГНЕС.

Единствено от АИКБ се въздържаха от подкрепа на Бюджета, защото според Асоциацията на индустриалния капитал в България няма конкретни реформи, с които да се развие здравноосигурителната система. КТ "Подкрепа" и КНСБ подкрепиха заложената рамка.

В проектобюджета са заложени общо 8 163 353 100 лв. от приходи и трансфери. Увеличението в средствата за НЗОК за следващата година спрямо тази е с 1 136 139 500 лв.

В Бюджета е разписано увлечението на минималната работна заплата на 933 лева от 1 януари 2024 година.

Най-много средства са предвидени за болниците - около 3,5 млрд. лева. За общопрактикуващите лекари са предвидени 560 млн. лева, за специализираната извънболнична помощ 562 млн. лева, за лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени над 2,1 млрд. лева.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков определи бюджета като "балансиран", и заяви, че той "създава стабилна финансова рамка за цялостно функциониране на системата".

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски посочи, че са заложени повече средства за извършването на профилактични прегледи. Целта е увеличаването на броя хора, извършващи профилактични прегледи.