Парите
Бизнесът: Трябва да се запази 9% ДДС за ресторанти и заведения
„Разбирам, че единствен аз защитавам мярката 9% ДДС за ресторанти и заведения, но зад мен стоят много хора. При нас трудът е много обемен и много скъп“, коментира председателят на Българската асоциация на заведения/БАЗ/ Ричард Алибегов пред БНТ относно връщането на диференцирана ставка за ресторантьорите на 20 на сто ДДС.
Алибегов посочи, че в момента има 18 млрд. лв. дупка в бюджета и темата е актуална, но до момента няма година, в която браншът да е внасял по-малко пари в хазната от 2019 г. насам.
Според него некадърни политици са изхарчили парите в бюджета, за да се стигне до дупката в бюджета и ресторантьорският и хотелиерският бранш нямат вина.
„Това се дължи заради лоши политици и лоши финансови министри“, смята председателят на БАЗ.
Според него, ако се върне ставката от 20% ДДС за ресторантьорите ще се стигне до освобождаване на служители и намаление на заплатите.
„В Европа не им пречи въпреки намалената ставка за хотелиерство и ресторантьорство, да имат намалени ставки и за други стоки и услуги“, изтъкна Алибегов.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пък посочи, че няма една мярка, която да запуши големите пробойни в бюджета, въпреки че няма резерви и дивидент от държавните предприятия, няма плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.
Васил Велев е против да се вдига общата ставка на ДДС.
„Не се прави социална политика с данъци, а данъците трябва да са прости, леки и събираеми, като със събраните пари трябва да се подпомагат крайно нуждаещите се", настоя председателят на АИКБ.