Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Британският премиер обяви данъчните си декларации, медиите - по-богат е от крал Чарлз III

Парите

Британският премиер обяви данъчните си декларации, медиите - по-богат е от крал Чарлз III

Британският премиер обяви данъчните си декларации, медиите - по-богат е от крал Чарлз III - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак публикува личните си данъчни декларации за трите финансови години до 2022 г. след многократни призиви за прозрачност на финансите му.

Декларациите показват, че заможният бивш инвестиционен банкер е платил общо 1 053 060 паунда данъци, включително 432 493 паунда през миналата година, съобщава АФП.

Като се вземат предвид доходите и капиталовите печалби, за периода той е спечелил общо 4,7 млн. паунда. От тях 1,9 млн. паунда са получени през миналата година.

Сунак е подложен на натиск да публикува данъчните си декларации, особено след като стана ясно, че съпругата му Акшата Мурти се е ползвала със статут на "недомицил”, когато той е бил финансов министър.

Това означаваше, че тя не е плащала данък в Обединеното кралство върху дивидентите от дела си в софтуерната компания Infosys на баща си милиардер от Индия. След скандала тя обеща да плати дължимата сума върху доходите си.

Основната опозиционна Лейбъристка партия се опитва да използва богатството на семейството като доказателство, че министър-председателят не е в контакт с обикновените хора, особено по време на кризата с разходите за живот.

По-рано този месец вестник "Гардиън" съобщи, че той има отопляем частен плувен басейн в дома си в избирателния район в Северна Англия, в момент, когато много избиратели се борят с високите цени на енергията.

Според изчисленията на Sunday Times Rich List чистата стойност на имуществото на двойката възлиза на 730 млн. паунда - повече от тази на държавния глава крал Чарлз III.

42-годишният Сунак е син на имигранти от Индия и Източна Африка, който е учил в най-добро частно училище и в Оксфордския университет.

Преди да влезе в политиката, той работи в компанията за управление на инвестиции Goldman Sachs и в два хедж фонда.

Като министър той е поставил инвестициите си в непрозрачен "сляп тръст".

Лейбъристите поставиха под въпрос времето за публикуване на декларациите, което стана в момент, в който бившият шеф на Сунак Борис Джонсън беше разпитан дали е излъгал парламента за Партигейт.

Депутатите гласуваха днес и ключов аспект от сделката на Сунак с Европейския съюз за преодоляване на политическата парализа в Северна Ирландия.

Анкети