Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Дановски: Около 33 млрд. лева евросредства е оползотворила България от кохезионните фондове до 2020 г.

Парите

Дановски: Около 33 млрд. лева евросредства е оползотворила България от кохезионните фондове до 2020 г.

Дановски: Около 33 млрд. лева евросредства е оползотворила България от кохезионните фондове до 2020 г. - Tribune.bg
Снимка:
© МФ

Около 33 млрд. лв. е сумата, която България е оползотворила от 2007 до 2020 г. в първите два програмни периода по политиката за сближаване на Европейския съюз. Средствата са инвестирани в над 50 хиляди проекта в цялата страна. Това заяви служебният заместник-министър на финансите Мартин Дановски на регионалната конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“ в гр. Пловдив, съобщават от МФ.

Той посочи, че при присъединяването си към ЕС тази сума е била съотносима с повече от половината от БВП на България и близо 40% от БВП на страната ни през 2014 година. „Това е огромна сума“, подчерта Дановски.

Според него, към момента са достигнати 60%, но целта, към която се стремим, е поне 75% в края на този програмен период. По думите му кохезионната политика или политиката по сближаване представлява "гръбнака" на ЕС.

Заместник-министър Дановски заяви, че страната ни се намира в много важен период на трети пореден програмен период, който изпълнява по отношение на политиката по сближаване. Той посочи, че всяка страна-членка ще проведе дискусии, за да се изведат поуките за следващата фаза на развитие на политиката на сближаване.

 „Това е причината, поради която стартираме информационна кампания, за да популяризираме това, което сме свършили до момента, и смятаме, че трябва всеки един от нас да положи като усилия в бъдещите периоди на тази политика, за да може да се случи по-успешно. Ключовите думи, които сме избрали за тази кампания, са доверие, напредък и бъдеще“, добави Дановски.

Според заместник-министъра, за да бъдем успешни, най-важното решение е да се постигне консенсус в каква посока да се развиваме като държава. По този начин ще се определи кои са двигателите на растежа и силните страни, които ни отличават от другите държави. Затова България трябва да заложи на тези сектори, които да генерират брутен вътрешен продукт. По думите му, постигането на тези цели става с реформи, изграждане на доверие и прозрачност.

„Всеки трябва да може да провери какво се финансира, къде отиват парите, постигат ли се резултати и какви ползи носят съответно тези проекти. Ние трябва да вървим в посока, в която тези фондове да носят все повече и повече добавена стойност“, обясни Дановски.

Той допълни, че една от големите битки е за привличането на млади хора успоредно с привличането на инвеститори.

„Борим се в конкуренция с много по-добре развити от нас образователни системи и затова инвестираме пари в образование и човешки капитал, който е сред най-големите ценности на динамичните времена, в които живеем“, коментира заместник-министърът.

Анкети