Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Дацов: В Бюджет 2024 няма нищо революционно, шокиран съм от идеята да се награждават хората за доноси

Парите

Дацов: В Бюджет 2024 няма нищо революционно, шокиран съм от идеята да се награждават хората за доноси

Дацов: В Бюджет 2024 няма нищо революционно, шокиран съм от идеята да се награждават хората за доноси - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„ В Бюджета (за 2024 г.) няма да има нищо революционно. В данъчните закони не се споменават сектори, където има нужда от промени – за пенсионното осигуряване, здравеопазването, за данък смет, който трябваше да бъде преструктуриран – няма нищо ново. Доносничеството (идеята държавата да плаща 10% на този, който е подал сигнал за укрити данъци за над 3000 лева), е една плоска линия. Дори скандалът между политическите партии е въпрос на комуникация, а не на разлика във вижданията“, това коментира пред Нова нюз бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

По думите му „България изглежда бавно движеща се на фона на всичко, което се случва в света. Неразбираща какво прави, неправеща реформи и нежелаеща да плаща цената на тези реформи. За да се движиш по-бързо, си има цена”.

Финансистът е шокиран от идеята да се награждават хората, подали сигнал за укрити данъци.

„Това показва една линия, която се утвърди в последните няколко години. Това не е първото решение в посока на изкривена представа какво общество трябва да сме. Общество на доносници (за данъчни измами) не ми звучи добре. То и Шесто управление на ДС е действало на този принцип – доносничество.”.

Дацов бе категоричен, че стимулирането на доносничеството е културен вододел – какви искаме да бъдем, как си го представяме.

„Тази мярка от данъчна гледна точка няма да има никакъв ефект, но от гледна точка на човек, общество, развитие, основи, върху които стъпваш, ще има огромен ефект. Да лансираш доносничеството е обидно, дори само като идея“, категоричен е Дацов.

Бившият зам.-министър смята, че подобна мярка ще удари светлия сектор на икономиката, а не сивия.

 „Обикновено трябва да те предаде счетоводителят ти”, заяви той.

За ръста на минималната работна заплата, Дацов обясни, че доходите в България са нараснали изпреварващо.

„Приказките за намаляване на покупателната способност не са истина. Основната причина за инфлацията, освен цените на енергията, е и политиката по време на COVID на високи дефицити, изпреварващо увеличение на доходите, увеличение на минималната пенсия. Доходите растат двойно по-бързо от инфлацията. За януари 2023 г. имаме 4% нарастване на заплатата и 3,3% ръст на инфлацията“, даде пример финансистът.

Той очаква догодина инфлацията да е около 4-5%.

 „В повечето държави от Западна Европа ръстът на заплатите покрива около 30% от инфлацията, изпреварихме другите държави по ръст на заплатите“, каза Дацов и поясни, че при нас ръстът на заплатите в страната ни е по-висок, достигнал и до 61%.

Относно отлагането на приемането на еврото в България, той каза, че решението отразява действителността.

„За прием в еврозоната, е нужно да се отчетат данните. Данните за дефицита се отчитат за предходната година. Данните за инфлацията се взимат за периода към април месец. За нас това е изгодно, защото не покривахме критерия инфлация“, посочи той.

Анкети