Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Денков: Убеден съм, че с еврото ще станем по-богати

Парите

Денков: Убеден съм, че с еврото ще станем по-богати

Денков: Убеден съм, че с еврото ще станем по-богати - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Убеден съм, че с еврото ще станем по-богати“. Това заяви в ефира на bTV премиерът акад. Николай Денков.

По думите му когато в страната ни бъде въведена единната европейска валута ще привличаме повече инвеститори, защото те работят основно с евро. „Колкото по-бързо лева стане евро, толкова по-добре. Левът така или иначе е закачен с фиксирания курс“, допълни той.

Премиерът е категоричен, че изказванията, според които ще загубим важен национален символ, какъвто е лева след въвеждането на еврото са абсолютно неверни. Според него дори ще се случи точно обратното.

„Тези символи ще влязат в цяла Европа“, заяви Денков, допълвайки, че това е да бъдеш част от европейското семейство.

Припомняме, че преди малко повече от месец - на последното си заседание Управителният съвет на БНБ взе решение да бъде възпроизведен дизайнът на настоящите ни разменни монети върху евромонетите, като ще бъдат запазени образите на Мадарския конник (на монетите с номинал от 1 до 50 евроцента), на Св. Иван Рилски (от 1 евро) и на Паисий Хилендарски - на монетата от 2 евро, като на гурта (отстрани) на последната ще има надпис „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“. Освен това се предвижда думата „стотинки“ също да бъде запазена при графичното оформление на родните монети, които ще бъдат с еврови номинали.

Дизайнът на стотинките ще бъде запазен и след въвеждането на еврото у нас

Денков отново коментира темата за предстоящата либерализация на енергийния пазар и промените в Закона за енергетиката,

„Токът категорично няма да поскъпне. Токът за битовите потребители ще остане на същата цена поне още година напред. Ако след това се промени ще бъде в рамките на проценти. При това не е ясно дали нагоре или надолу“, посочи премиерът. По думите му чрез промените в Закона за енергетиката ще бъде въведена дефиницията за енергийна бедност, която допълнително дава възможност да бъдат подпомогнати тези, които имат най-голяма нужда.

Денков: Няма да позволим повишение на цената на тока – предвиден е модел на ценообразуване

Той коментира и какво е свършило правителство след потопа в Карлово. Денков посочи, че това се е случило миналата година, когато на власт е било служебното правителство.

„Тогава еднократната помощ, която се отпускаше беше 375 лева. Сега вече е 1512 лева. Когато станаха наводненията в Северозападна България ние веднага отидохме, за да видим как по най-бързия начин тези средства могат да стигнат до там. Там бяха подадено около 500 заявления. От тях 288 вече са изплатени. Това, че ние се оказахме в региона през първите дни на наводнението даде възможност до хората да достигнат повече средства по най-бързия начин“, заяви Денков.

По думите му общините трябва да са максимално бързи с проектите, за да може да бъдат отпуснати средствата.„Тази година осигурихме повече средства за превенция“, посочи Денков.

Премиерът коментира и смяната на шефа на тотото. По думите му смяната му е в компетенциите на Спортното министерство, но посочи, че обвиненията за кадруване идват от хора, които до скоро са управлявали и са си назначавали хора.

„Тотото има важна функция по финансирането на спорта“, каза Денков.

А относно опасенията за поскъпване на горивата заради одържавяването на порт „Росенец“, премиерът е категоричен, че такова няма да има.