Парите
Димитър Зоров: Качественото родно сирене трябва да е около 20 лв. в магазина, а кашкавалът - 25 лв.
Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите призова хората да подкрепят българското и да не си купуват вносна вода под формата на сирене и евтин кашкавал
Сиренето и кашкавалът от мляко в магазина, с надценка 20%, трябва да струва съответно 20 лв. и 26 лв. за килограм. Това каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в ефира на bTV.
„В цената се отразяват и помощите. Нашите конкуренти от ЕС получават много по-големи помощи и ние не сме конкурентноспособни. Това е непривлекателен бизнес. Друго, което българите трябва да разберат, че като си купуват вода под формата на сирене или евтин кашкавал, който няма общо с кашкавал по рецептура, те нямат същата хранителна стойност“, обясни Зоров.
„Подкрепете родното производство, защото скоро няма да го има и ще го търсите. Държавата в скоро време ще дава пари на хора, които се занимават с производство, но няма да има кой да ги вземе“, призова той.
Експертът коментира и тавана на надценката на основни продукти, който ще се предложи от управляващите.
„Може би ще е едно междинно решение до успокояване на потребителските нагласи. Смятаме, че това трябва да стане, за да няма допълнителен натиск над производителите. Краставици и домати няма, това ни чака и след около пет месеца с млечните продукти. Ще се консумират само чужди продукти с различни етикети и един и същи пълнеж“, каза Зоров.
„Пазарът в Европа е еднакъв - 8 лв. цена на краставица не е най-високата в ЕС. Ние имаме по-големи проблеми - от години се унищожават оранжериите, не сме конкуренти, оранжериите на хидропоника няма да получат никаква обвързана подкрепа. Сега големите оранжерии и животновъди вероятно няма да получат и помощ за войната в Украйна“. Това от своя страна заяви Велин Георгиев, председател на Националната асоциация на оранжерийните производители.
Едва 2% от предлаганите на пазара домати и краставици са родно производство. Българските продукти са скъпи, защото хората ги търсят, тъй като са вкусни, коментира още Георгиев.