Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. До 1 април е срокът за плащане на данъка върху доходите с 5 % отстъпка

Парите

До 1 април е срокът за плащане на данъка върху доходите с 5 % отстъпка

До 1 април е срокът за плащане на данъка върху доходите с 5 % отстъпка - Tribune.bg
Снимка:
© НАП

На 1 април изтича срокът, в който физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП).

От НАП напомнят, че за да бъдат приспаднати тези 5% е нужно декларацията да бъде подадена по електронен път и до 1 април да бъде платен данъкът за довнасяне, намален с отстъпката, която не може да надвишава 500 лв., както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Плащането, за което не се дължат такси, се извършва най-лесно и бързо чрез т.нар. „виртуален ПОС“ (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Потребителите, които имат ПИК или КЕП, могат да се възползват от предлаганите възможности в Портала за електронни услуги на НАП, като подадат годишните си декларации и платят задълженията си онлайн. Освен през е-портала, данъкоплатците могат да платят с карта, без да дължат такси, и през физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета клиентите могат да получат от сайта на НАП - https://nra.bg/ или на телефони: 0700 18 700 или 02/9859 6801, на цена, съгласно тарифата на съответния оператор.

Анкети