Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕК разреши отпускането на 50 млн. лв. държавна помощ за оздравяването на „Български пощи“ ЕАД

Парите

ЕК разреши отпускането на 50 млн. лв. държавна помощ за оздравяването на „Български пощи“ ЕАД

ЕК разреши отпускането на 50 млн. лв. държавна помощ за оздравяването на Български пощи ЕАД - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

ЕК одобри отпускането на държавна финансова помощ за оздравяването на „Български пощи“ ЕАД в размер на до 50 млн. лева (25,51 млн. евро).

Помощта ще бъде предоставена под формата на заем, който според правилата на ЕС трябва да бъде върнат в срок до шест месеца или дружествот ще трябва да представи план за преструктуриране си пред държавата, а страната ни съответно ще трябва да го представи за одобрение от ЕК.

Според Брюксел с отпускането на финансовата помощ от държавата ще се помогне да се да възстанови дългосрочната жизнеспособност на дружеството и да се гарантира продължаването на универсалните пощенски услуги и изплащането на пенсии в интерес на българската икономика и население, като се сведе до минимум нарушаването на конкуренцията.

Алексиев: Български пощи са в тежко финансово състояние, подготвяме оздравителен план

Припомняме, че на 21 декември 2023 г. България уведоми ЕК за готвената помощ за преструктуриране на дружеството под формата на преобразуване в собствен капитал на заема за оздравяване в подкрепа на план за структурни промени.

Планът съдържа мерки за рационализиране на дейността на „Български пощи“, оптимизиране на клоновата мрежа и намаляване на разходите. Дружеството ще разработва или предоставя нови услуги, за да разшири достъпа за гражданите в отдалечени райони, допълват от комисията.

Мерките за преструктуриране целят преодоляването на трудностите, довели до финансовите затруднения на дружеството, включително намаляване на разходите за служителите. Предвижда се „Български пощи“ да участва с около 26,78 милиона евро собствен принос към разходите за преструктуриране чрез банкови заеми, спестявания от лихви и финансиране на проекти. Дружеството ще трябва да предостави достъп до своята мрежа на други оператори в областта на пощенските услуги.