Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт: Повишението на ДОО ще удари най-силно хората с минимална заплата

Парите

Експерт: Повишението на ДОО ще удари най-силно хората с минимална заплата

Експерт: Повишението на ДОО ще удари най-силно хората с минимална заплата - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Нискодоходните групи ще плащат 50% повече, ако се приеме предложението на синдикатите за увеличаване данъка на физическите лица от 10 на 15 процента, коментира пред репортер на БНР икономистът Васил Караиванов.

Според него, възстановяването на ДДС на предкризисните му нива е единствената възможност за повишаване на приходите в бюджета и по тази мярка вече е постигнато и политическо съгласие, посочи той.

Хората с минимална и средна работна заплата ще бъдат най-силно засегнати от евентуален ръст на данъка общ доход, ако бъде увеличен с 5%, пресмята икономистът Васил Караиванов:

„Тези с по-ниските доходи ще бъдат първите, които ще бъдат ударени от повишаването с 50% на данъка общ доход де факто, тоест от 10 на 15%“.

За да бъдат все пак защитени нискодоходните домакинства от КНСБ предлагат необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Според икономистите обаче това ще разклати финансовата стабилност на държавата.

„Връщането на косвените данъци, на ДДС и на акцизите на предкризисните нива - това е необходимото зло, което трябва да преживеем. Такова едно връщаме би позволило, пък в следващите години допълнително намаляване вече на данъци, но на всички заедно“.

Всякакви данъчни промени на този етап, освен възстановяването на ДДС, са нежелани и със съмнителен ефект. Така смята и политическото мнозинство.