Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Експерт: В България не е произвеждан хляб от украинска пшеница, ползва се за фуражни смеси

Парите

Експерт: В България не е произвеждан хляб от украинска пшеница, ползва се за фуражни смеси

Експерт: В България не е произвеждан хляб от украинска пшеница, ползва се за фуражни смеси - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„След обстойни проверки във всички мелнични предприятия в България се установи, че никъде не е преработен и един грам украинска пшеница. Хляб у нас се произвежда единствено и само от българска пшеница“, заяви пред Нова нюз Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ българското хлебопроизводство няма връзка с ограничения внос на украинско зърно.

„До края на годината ДДС на хляба и брашното ще остане нулев. От 1 юли 2022 г. цената на хляба падна с между 17 и 26%. Наблюдаваме леко покачване от страна на някои производители. Това е свързано с големия икономически проблем - заплащането на труда. Хлябът е единствената храна, която запази своята цена за 10 месеца. Няма по-евтина храна от българския хляб в ЕС“, посочи Кукушева.

Според нея украинската пшеница се ползва единствено и само за производство на фуражни смеси. Там ще има промяна в цените, а и месото и месните изделия ще поскъпнат.

„Ако ДДС се върне на 20%, цената на хляба може да отново да стигне 3 лева. Междувременно ще бъдат покачени енергийните и транспортните разходи. Има и колеги, които понижиха цената на хляба, но при всички случаи той ще бъде достъпен. Всеки производител обаче има свобода на пазарен принцип да сложи цена“, заяви Кукушева.

Тя определи като популизъм слагането на надценка за цената на хляба.

Анкети