Парите
Икономисти: Няма как цените на храните да се върнат на предишните си нива
„Връщането на цените на храните обратно в ниски нива, според мен няма как да се случи. Принципно в исторически мащаб цените винаги вървят нагоре – в определени моменти бележат пик, после някакъв спад, но винаги са нагоре“. Това коментира в ефира на Нова Нюз Едуард Стойчев, бивш председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.
Тази позиция подкрепи и икономистът Георги Вулджев, който потвърди, че дългосрочната траектория на пазара показва, че цените няма как да се върнат на предишните си нива.
„До края на годината обаче може да има леко охлаждане на цените“, уточни Едуард Стойчев.
Според него пазарът определя нивото на цените. „Когато нещо спре да се търси, стоката поевтинява. Причините, които доведоха до повишението, са много. Най-големите разлики в цените на храната идва от транспортирането с кораби. Има някои фактори, които биха могли да свалят цените, но покупателната способност няма да спадне, така че едва ли ще се случи“, прогнозира той.
„Трябва да има обратна корекция в доходите, ако искаме да видим дефлация. Трудът също се продава и носи цена на пазара. Хората искат доходите им да останат същите, а цените да паднат, двете неща обаче растяха паралелно. Заплащанията не изоставаха много от инфлацията", обясни Георги Вулджев.
По думите на икономиста в някои по-малко употребявани стоки и услуги няма голямо увеличение, а дори са по-евтини от преди няколко години. „Големият проблем с острата инфлация е при по-употребяваните храни и продукти“, обясни той.