Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС готви мерки за спасяване на изпитващия затруднения лозаро-винарския сектор

Парите

ЕС готви мерки за спасяване на изпитващия затруднения лозаро-винарския сектор

ЕС готви мерки за спасяване на изпитващия затруднения лозаро-винарския сектор - Tribune.bg
Снимка:
© АРХИВ/pixabay

Изправен пред предизвикателства, сред които климатичното затопляне и променящите се потребителски навици, ЕС представи редица мерки за подпомагане на изпитващия затруднения европейски лозаро-винарски сектор.

Предложенията идват в момент, когато лозарите рискуват да се окажат сред първите жертви на ожесточена търговска война между ЕС и САЩ, след като президентът Доналд Тръмп заплаши с 200% мита за европейския алкохол.

Секторът е изправен пред „много трудна ситуация, особено за червеното вино в някои региони на Южна Европа“, заяви високопоставен служител на ЕС, цитиран от АФП.

Свръхпроизводство на вино във Франция: Отпускат 200 млн. евро за унищожение на излишъка

Европейската комисия публикува серия от мерки, включващи справяне със свръхпроизводството, подкрепа за справяне с негативното въздействие на глобалното затопляне и общоевропейски етикет за напитки с по-ниски нива на алкохол, за да се отговори на нарастващото търсене.

Консумацията на вино в Европа спада: Експерти виждат ключ за съживяването на индустрията в нискоалкохолните и безалкохолните напитки

Предложенията ще оправомощят държавите членки да предприемат стъпки като изкореняване на лозя, за да се предотврати свръхпроизводството, и удължаване на разрешенията за презасаждане от три на осем години, за да се даде на производителите повече време да оценят търсенето.

Мерките включват и предоставяне на подкрепа за справяне със сушата, екстремните климатични условия и болестите по растенията, които вредят на производството.

Брюксел иска да позволи на сектора да получи достъп до повече средства от ЕС за адаптиране на лозята към изменението на климата, като повиши тавана на публичната помощ от 50 на 80%.

ЕС иска също така да даде по-голяма видимост на вината без алкохол и „леките“ вина с ниско съдържание на алкохол, като се хармонизират определенията в 27-те държави членки.

Според Комисията напитките, съдържащи до 0,5% алкохол, могат да бъдат етикетирани като „вино без алкохол“.

„Ясно виждаме, че консумацията на вино сред младите хора рязко намалява и че има търсене на вина без алкохол или „леки“ вина. Искаме да улесним развитието на този пазар“, заяви високопоставеният служител на ЕС.

Предложенията на Брюксел за „винения пакет“ все още се нуждаят от одобрението на Европейския парламент и държавите - членки на ЕС, и се очаква да влязат в сила в края на 2025 г. или началото на 2026 г.

„Убеден съм, че нашите предложения ще спомогнат за стабилизирането на пазара и ще дадат възможност на производителите да се възползват от новите възможности и да отговорят на променящите се очаквания на потребителите“, посочи ръководителят на селското стопанство в ЕС Кристоф Хансен.

Анкети