Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕС предоставя финансова помощ от 7,4 млрд. евро на Египет

Парите

ЕС предоставя финансова помощ от 7,4 млрд. евро на Египет

ЕС предоставя финансова помощ от 7,4 млрд. евро на Египет - Tribune.bg
Снимка:
© Remon Samuel/Pixabay

Европейският съюз се съгласи да предложи на Египет 7,4 милиарда евро във финансов пакет, който трябва да бъде подписан днес в Кайро, съобщи високопоставен служител на Европейската комисия (АФП), предаде АФП.

Финансирането има за цел да помогне на Египет „да се отдалечи още повече от руския газ“ и включва безвъзмездна помощ, посветена на проблемите на миграцията, каза служителят при условие за анонимност преди очакваното подписване.

Планът включва заеми, безвъзмездни средства и споразумения за енергийно сътрудничество с Кайро.

Ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен, която е очаквана в Кайро, придружена от лидерите на Австрия, Белгия, Кипър, Гърция и Италия, трябва да подпише споразуменията по-късно през деня с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.

Египет затъна в болезнена икономическа криза и граничи с опустошената от война Либия и два продължаващи конфликта - войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа и войната в Судан между редовните въоръжени сили и паравоенните Сили за бърза поддръжка.

„Египет е критична страна за Европа днес и за идните дни“, отбеляза служителят на ЕК, пожелал да остане анонимен. Той посочи „важната позиция на Египет в много трудно съседство, граничещо с Либия, Судан и Газа Лента".

Египет вече приема около 9 милиона мигранти и бежанци, включително 4 милиона суданци и 1,5 милиона сирийци, според Международната организация по миграция към ООН.

Служителят на ЕС заяви, че сделката включва стъпки за „сигурност, сътрудничество за борба с тероризма и защита на границите, по-специално южната“ със Судан.

Споразумението следва други противоречиви сделки, които ЕС сключи с Либия, Тунис и Мавритания за спиране на потока от незаконни мигранти през Средиземно море.

Те имат за цел да ограничат пристигащите в момент на нарастваща антиимигрантска реторика в Европа и растеж на десни популистки политически партии в редица държави от блока.

Групата Human Rights Watch заяви, че е документирала „произволни арести и малтретиране на мигранти, търсещи убежище и бежанци от египетските власти“.

HRW също така отново разкритикува „подхода на ЕС за контрол на миграцията“, който според групата „укрепва авторитарните управляващи, като същевременно предава защитници на правата на човека, журналисти, адвокати и активисти, чиято работа включва голям личен риск“.

Силно задлъжнелият Египет, най-гъсто населената нация в арабския свят, има остра нужда от финансова помощ, за да се справи с тежката икономическа криза, белязана от висока инфлация.

Международният валутен фонд (МВФ) този месец договори пакет от заеми от 8 милиарда долара, след като Кайро въведе гъвкав обменен курс и повиши лихвените проценти.

Споразумението с ЕС включва пет милиарда евро заеми, 1,8 милиарда евро инвестиции и стотици милиони за двустранни проекти, включително за миграцията.

Икономиката на Египет, доминирана от военните предприятия и съсредоточена върху скъпи инфраструктурни мегапроекти, беше силно засегната от поредица от скорошни икономически сътресения.

Сред тях са въздействието на пандемията от Ковид-19 върху туризма, по-високите цени на храните на фона на войната в Украйна и атаките на йеменските бунтовници хути срещу корабоплаването в Червено море, които намалиха приходите от Суецкия канал.

Външният дълг на Египет нарасна до 164,7 милиарда долара, а разходите по обслужването му се очаква да достигнат 42 милиарда долара тази година.

Анкети