Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Европрокуратурата разби схема за трансгранични ДДС измами за 2,2 млрд. евро

Парите

Европрокуратурата разби схема за трансгранични ДДС измами за 2,2 млрд. евро

Европрокуратурата разби схема за трансгранични ДДС измами за 2,2 млрд. евро - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската прокуратура разкри мащабна схема за измами с ДДС във всички 22 държави, които участват в институцията. Сред тях е и България, посочва БНТ, както и други страни от ЕС като Унгария, Ирландия, Швеция и Полша и трети държави като Албания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, Обединените арабски емирства, Съединените щати.

Операцията с кодово име „Адмирал“ е най-голямата престъпна схема за измами с ДДС въртележка, разкривана някога в ЕС. Щетите до момента възлизат на 2,2 милиарда евро, но разследването продължава, обявиха от пресцентъра на Европрокуратурата.

По техни данни полицейски акции са проведени в 14 държави - Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. На 12 и 13 октомври са се провели и акции в Чехия, Унгария, Италия, Холандия, Словакия и Швеция.

Разследването е стартирало през април миналата година. Тогава португалската данъчна служба в Коимбра проверява компания, продаваща мобилни телефони, таблети, слушалки и други електронни устройства по подозрение за измами с ДДС. Португалските власти започнат да работят с Европейската прокуратура.

Правоприлагащите органи установяват връзки между заподозряната компания в Португалия и близо 9000 други юридически лица и повече от 600 физически лица, разположени в различни страни. Осемнадесет месеца след получаване на първоначалния доклад, Европейската прокуратура разкрива това, което се смята за най-голямата измама с ДДС въртележка, разследвана някога в ЕС.

„С операция „Адмирал“ Европейската прокуратура осветли усъвършенствана престъпна група. Тя е просперирала в Европейския съюз най-вече заради структурните ограничения за трансгранични финансова престъпност на националните данъчни и правоприлагащи органи.

Без Европейската прокуратура подготовката на такъв вид операция щеше да отнеме години – или по-вероятно никога нямаше да се осъществи. Операция „Адмирал“ ясно показва предимствата на транснационалната прокуратура. Когато става въпрос за измами с ДДС, от национална гледна точка щетите могат да бъдат оценени като относително малки или несъществуващи, или дори да останат неразкрити.

На Европейската прокуратура отне по-малко от 18 месеца от първоначалния доклад за престъплението до разкриването на цяла мрежа от организирани престъпни групи, отговорни за изумителните загуби от 2,2 милиарда евро за данъкоплатците в ЕС. Вярвам, че това е най-голямата измама с ДДС в Европа, открита досега“, коментира Лаура Кьовеши.

Анкети