Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Евростат: Инфлацията в еврозоната се понижи до 2,8 на сто през януари

Парите

Евростат: Инфлацията в еврозоната се понижи до 2,8 на сто през януари

Евростат: Инфлацията в еврозоната се понижи до 2,8 на сто през януари - Tribune.bg
Снимка:
© Alexa/Pixabay

Годишната инфлация в еврозоната се забавя до 2,8% през януари 2024 г., спад спрямо декември 2023 г., когато нивото ѝ беше 2,9%. Това показват предварителните данни на статистическата служба на Европейския съюз – Евростат.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, се очаква храната, алкохолът и тютюнът да са с най-висок годишен темп през януари (5,7%, в сравнение с 6,1% през декември), следван от услуги (4,0%, стабилен в сравнение с декември), неенергийни промишлени стоки (2,0%, в сравнение с 2,5% през декември) и енергия (-6,3%, в сравнение с -6,7% през декември).

През декември 2023 г., също на годишна основа, инфлацията в еврозоната се повиши с 0,5 процентни пункта – до 2,9 на сто след седем поредни месеца на спад.

Евростат© Евростат Евростат

Сред 20-те членки на еврозоната най-висока годишна инфлация през януари регистрират Естония (5 на сто), Хърватия (4,8 на сто) и Словакия и Австрия (4,3 на сто за всяка), а най-ниска – Финландия (0,7 на сто), Италия (0,9 на сто) и Латвия и Литва (1 на сто за всяка).

Анкети