Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Фермер: У нас животновъдството умира - за Великден разчитаме на вносно агнешко

Парите

Фермер: У нас животновъдството умира - за Великден разчитаме на вносно агнешко

Фермер: У нас животновъдството умира - за Великден разчитаме на вносно агнешко - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/bTV

В момента на пазара българско агнешко месо няма. Според овцевъдите у нас по празниците ще са подготвени не повече от 400 000 български агнета.

Затова и тази година се чака дефицитът да се компенсира с внос от Северна Македония и Румъния. Цената на кг трупно тегло при в съседните ни две държаваи е между 13 - 17 лв., докато у нас цената е 20 - 25 лева.

В търговската мрежа обаче цената и на родното и на вносното агнешко месо е почти изравнена и е доста трудно за потребителя да се ориентира в произхода на месото. Затова сигнализираха в ефира на bTV фермери, които споделиха цената на своя труд.

Агнетата от семейната овцеферма на сем. Брумови, в село Руня ще са готови за продажба след около месец. Това разказа Красимир Брумов, който заедно със съпругата си се занимава с животновъдство повече от 30 години.

В момента семейството се грижи за 1600 животни от изчезващата българска порода старопланински цигай. Агнетата в стадото тази година са 700.

Грижата за едно агне на пазара на труда сега се оценява на около 30 стотинки. А един човек може да се грижи за не повече от 300 агнета. Фермерът е категоричен, че изкупната цена е минимална, а след това търговската надценка е огромна.

„Ако ние поискаме 12 лв. и ако някой някой ни ги даде разбира се, на магазина цената би трябвало да бъде 30, и над 30 лв.“, добавя животновъдът и подчертава, че в същото време у нас се внася агнешко месо, само че на надалеч по-ниски цени.

„Ние не знаем какво виждаме в търговската мрежа. Виждаме нещо, което е агнешко, само че дали това агнешко е българско, или е внесено от Македония и Румъния, кой може да каже? Имайки предвид, че в Македония в момента агнешко живо тегло се предлага между 6 - 6,50 лв., а в Румъния - между 7 и 7,50. Там вече нещата водят наистина до изнервяне, тъй като го внасящ на 17 лв., а го продаваш на 30 “, разяснява Красимир.

Според него казусът е в замиращото у нас животновъдство.

„Популацията на овцете сега в България е към половин милион. Една Македония с 2 милиона население може да поддържа популация от животни от 2,5 милиона, една Румъния с 18 млн. население може да поддържа 15 милиона популация. При нас нещата стигнаха до 1:10 - 6 милиона население страна се грижи за 60 0000 овце. 1:10!

Кои сме ние и какъв фактор сме? Че ние към този момент не можем да задоволим 20%, 30% от пазара си. Слагаме приблизително тегло 8-9 кила трупче и се получава накрая една смешна цифричка от към 400 грама годишно производство на агнешко месо - българско. Като махнем от тези 400 грама половината кокалчета, останаха 200 грама на глава от населението производство на агнешко месо “, изяснява още стопанинът.

Въпреки трудностите семейството овцевъди остава в бранша, поне засега.

Анкети