Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гърция е рекордьор по скок на цените на храните

Парите

Гърция е рекордьор по скок на цените на храните

Гърция е рекордьор по скок на цените на храните - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

През януари в Гърция беше регистрирана най-високата инфлация на храните не само сред страните-членки на еврозоната, но и сред 27-те страни-членки на Европейския съюз.

Тази тревожна преднина се разкрива от окончателните данни на Евростат за хармонизирания индекс на потребителските цени, публикувани в четвъртък, само осем дни преди новите антиинфлационни мерки, въведени наскоро от правителството, да започнат да се прилагат. Припомняме, че хармонизираният индекс на потребителските цени в Гърция е 3,2% през януари 2024 г. срещу 2,8% в еврозоната, посочва изданието Ekathimerini.

Инфлацията на храните в Гърция възлиза на 8,3% през януари в сравнение с 5,4% в еврозоната и 5,1% в ЕС. В Гърция бяха регистрирани и много високи покачвания на цените на годишна база сред редица основни хранителни продукти.

Зехтинът през януари скача с 67,4% спрямо януари 2023 г., вторият най-висок след Португалия (69,1%), докато на ниво еврозона поскъпването на зехтина на годишна база достига 49,5%.

Зеленчуците отбелязват четвъртото най-голямо увеличение в еврозоната, 14%, докато плодовете също отбелязаха увеличение от 14%, второ най-високо след Кипър (15,3%).

Значителни скокове се наблюдават дори при хранителните продукти, които през предходните две години отбелязаха по-слабо покачване на цените, като риба и месо: Цената на месото в Гърция се повиши с 6% през януари в сравнение с януари 2023 г., което е третото най-голямо увеличение в еврозоната, докато увеличението на цените на рибата е 7,7%, също третото най-високо в еврозоната.

Данните показват още, че в Гърция детските храни са много скъпи в абсолютно изражение. Тази категория е била с 9,5% по-скъпа през януари спрямо предходната година, което е четвъртото най-голямо увеличение в еврозоната.

Дори при млечните продукти, където е регистрирано забавяне на ръста на цените, тя все още остава висока в сравнение с други страни от еврозоната. По-специално, цените на сиренето са били с 4,5% по-високи в Гърция през януари в сравнение с преди година, увеличение, което е третото най-високо в еврозоната и далеч от средното увеличение в еврозоната (0,4%).

Анкети