Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Глад за кадри и в Германия: Страната определи квота за 25 000 чуждестранни работници

Парите

Глад за кадри и в Германия: Страната определи квота за 25 000 чуждестранни работници

Спешно се търсят служители за летища, хотели и ресторанти

Глад за кадри и в Германия: Страната определи квота за 25 000 чуждестранни работници - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Федералната агенция по труда определи квота от 25 000 чуждестранни работници, които да пристигнат в Германия тази година. Те следва да останат в страната не повече от осем месеца. Целта е да бъдат подпомогнати секторите, в които има остра нужда от работна ръка. Спешно се търсят служители за летища, хотели и ресторанти.

Временните назначения се случват по нова система за краткосрочна заетост, която предлага на работодателите в сезонните отрасли или в периодите с най-голяма натовареност добра възможност за наемане на работна ръка от чужбина. Не се търсят специалисти, а помощен персонал, като работодателите са длъжни да покриват пътните разходи.

От една страна Германия се сблъсква с острата нужда от временно заети неквалифицирани работници, но от друга - в цялата страна има дефицит на висококвалифицирани кадри, като IT специалисти, например. В края на 2023 г. свободните места в тази сфера бяха рекордно много – 149 000.

Привлекателна ли е обаче Германия като работно място за чужденците? Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показва, че квалифицираните работници от чужбина се сблъскват със значително повече расизъм, отколкото са си представяли, предава Нова тв. Един от всеки трима чужденци е очаквал да бъде дискриминиран в Германия, например - при търсене на жилище. Вместо това обаче повече от половината от анкетираните са се сблъскали с дискриминация. 37% са имали подобни проблеми включително в магазините, заведенията и дори на улицата, което се превръща в проблем не само за засегнатите лица, но и за цялата икономика.

През изминалата седмица още една тема влезе във водовъртежа на широките обществени дискусии - сигурността в Германия.

„Страната ни продължава да бъде една от най-безопасните в света. Ние сме силна конституционна държава, с изключителни полицейски сили на федерално равнище и във всички 16 провинции. Същевременно обаче има и събития, които трябва да назовем. Наблюдава се увеличаване на насилствените престъпления и тези, извършени от чужденци. Ето защо днес говорим за необходимото и според мен твърдо противодействие от страна на правовата държава, както и за по-силна превенция. Миналата година в цялата страна са регистрирани 5,9 милиона криминални деяния. В сравнение с предходната година това представлява увеличение от 5,5 %“, каза вътрешният Нанси Фезер.

Тя обяви, че Германия трябва да подобри интеграция и да ускори депортациите.

Анкети