Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Годишната инфлация в Испания през октомври остава непроменена на ниво от 3,5%

Парите

Годишната инфлация в Испания през октомври остава непроменена на ниво от 3,5%

Годишната инфлация в Испания през октомври остава непроменена на ниво от 3,5% - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Индексът на потребителските цени се повишава с 0,3% през октомври спрямо предходния месец, но остава непроменен на годишна база на ниво от 3,5%. От Националния статистически институт (INE) в страната обясняват, че увеличението на електроенергията и газа е било компенсирано от по-евтино гориво и по-малко интензивно увеличение на цените на храните в сравнение с 2022 г.

Цените на хранителните стоки са смекчили ръста си на годишна база с един пункт до 9,5%. Като индексът пада под двуцифрено число за първи път от година и половина насам. Цените на варивата, зеленчуците, млякото, яйцата, сиренето, месото и плодовете са поскъпнали по-малко през октомври, отколкото през същия месец на 2022 г. От друга страна маслата и мазнините са поскъпнали повече спрямо същия месец година по-рано.  

Годишната инфлация в страната през октомври остава 3,5% след три последователни месеца на повишения - през юли, август и септември тя се покачи съответно с четири, три и девет десети.

Въпреки това индексът на потребителските цени CPI остава на най-високото си ниво от миналия април, когато достигна 4,1%. Междувременно базисната инфлация, която е тази, изчислена без нестабилните цени на пресните храни и енергията, падна с шест десети през октомври до 5,2%.

Анкети